lauantai 12. marraskuuta 2011

Runkokilpailutus

Passiikivitalojen hinta versus Lammin hinta (vesikattovalmis tavaratoimitus) on hivenen Passiivikivitalojen eduksi. Lisäksi Passiivikivitalon runko on energiatehokkaampi ~2500kWh/a. Toki Lammin kokemus ja brändiarvo on parempi mutta itse ainakin ihmettelen heidän tuotteensa heikohkoa energiatehokkuutta (u=0,17), täyttää rimaa hipoen v.2010 määräykset. Luulisi lukeman nakertavan tuotteen uskottavuutta, sitä myöten myös brändiä.

Seinän eriste ulkoreunoilla vai kiven välissä, kas sinä pulma. Meidän vastaava mestari oli ehdottamasti Lammin kannalla, on kuulemma nähnyt eps-harkkojen pystytystä sivusta ja ei ole näky vakuuttanut. Kun kysyin suostuuko tekemään rakennesuunnittelun eps-harkoille niin vastaus oli että "mielummin ei". Hän myös kannattaa muurattavaa harkkoa, siinä vain mietin ilmanpitävyyttä. Erittäin kokeneen rakentajan mielipiteelle täytyy laittaa painoarvo, en oikein tiedä mitä tekisin. Muurattavassa harkossa on ilmanpitävyys valuharkkoa merkittävästi huonompi, sitä on tutkittu Tampereen teknillisessa yliopistossa. Rappauksella voinee vaikuttaa lopputulokseen.

Eps-harkoissa houkuttaisi se että sitä voi valaa pakkasilla. Lammin harkossa se, että kiveä on sisäpinnassa ja tasaisi kesällä lämpöpiikkejä. En tosin tiedä kuinka suuri merkitys sillä on. Toisaalta eps-harkossa arveluttaa jäähdytystarve kesällä, ei kiinnostaisi ylimääräiset härpäkkeet kotona. Ja hintakin vaikuttaa, Lakalta en ole saanut tarjousta vaikka vajaa 5 viikkoa sitten lähetin pyynnön. Myöskään HB-kivitalot ei ole vastannut tarjouksellaan.

Vaikeaa päättää.

3 kommenttia:

 1. Tarjouksista, me ei koskaan saatu Lakalta tarjousta. Ei, kun saatiin, noin 6kk tarjouspyyntöjen jälkeen. Sillon oltiin jo hyväksytty Lammin tarjous ja muistaakseni maankaivuuhommissa. Joten jos sen haluaa, sinne kannattaa soittaa perään. Useasti.
  Meillä kilpaili HB ja Lammi. Aika samoissa hinnoissa liikkui. Lammi valittiin. Passiivitaloa tosin emme edes harkinneet.

  VastaaPoista
 2. Meillä on alakerta lammista (talo rinteessä). Ikävämpää latoa, mutta sujuu helposti kahdelta henkilöltä kun EI tarvi muurauslaastia vääntää.

  Tietty EPS-harkot olisivat kevyitä nostella, mutta ainakaan naapurin muurattava eristeharkko, johon tuli villakaistat kivien väliin ei vakuuta. Aina kun pakkanen lauhtuu niin harkkojen ääriviivat tulevat seinästä esiin rappauksen alta (tummat alakerrat). Meillä niin ei tapahdu, vaan seinä huurtuu tasaisesti. Lisäksi naapurin alakertaan tuli aika outoja kylmäsiltoja kun joutuivat ikkunan ylitykset valamaan palkeilla. Lammissa tuo ylitysten teko oli helppoa, tosin meillä ei ole mitään 4m ikkuna-aukkoja.

  Talot 2004-2005. Ja silti tulee raksablogeja katseltua ;)

  VastaaPoista
 3. Kokeilkaas VaBe-taloja ( http://www.vabetalot.fi/ ). Sieltä saisitte elementteinä talon. Nopeuttaa rakentamista huimasti.

  VastaaPoista