keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Onko KNX investoinnin arvoinen?

KNX on hottia taloautomaatiossa mutta onkohan se investoinnin arvoisin systeemi vai pelkkä insinöörejä puoleensä vetävä lyhenne? Tänään kävin Älysähkön edustajien kanssa heidän tarjoamaan konseptia läpi ja siinä samalla KNX:n etuja. Tuttuun tapaan tivasin tiukkoja välikysymyksiä ja pyysin perustelemaan mainoslauseita mutta eipä tuntuneet siitä säikkyvän. Vissiin uskovat oikeasti KNX-systeemiin...

Ja miksipä ei uskoisi, kyllähän sillä on puolensa, pakko myöntää. Meidän projektissa on jo luovuttu muutamasta "tommosen mä haluaisin nyt ja heti"-ideasta, ei vaan budjetti taivu.
Esimerkkinä lasiveranta, se maksaa helposti 20k€, ainakin sen kokoinen kuin alunperin oli tarkoitus. Samoin parvi, sekin taitaa jäädä tekemättä koska kustannus on reippaasti oli 10k€. Todennäköisesti pihaan ei erityisesti panosteta, pihakivetys ei ole ilmaista.
Kesäaikaisesta jäähdytyksestä pitänee luopua myös, tonneja sekin kustantaa. Paitsi jos rakennamme Passiivitalon, silloin lienee "pakko" investoida siihenkin, ehkäpä ilmalämpöpumpun muodossa. KNX-osaisi kyllä laittaa verhoja kiinni (esimerkiksi iltaisin ja kesähelteillä), laittaa jäähdytystä päälle yms hauskaa ja kivaa.

Tarjouksia pyydetty perinteisestä ja taloautomaatiolla, saapi nähdä paljonko on yli 20k€.

6 kommenttia:

 1. Suosittelen vakavasti pyytämään tarjouksen taloautomaatioon myös EBTS:ltä. Soita Luukkosen Janille ja kerro minulta terveisiä. http://www.ebts.fi

  Otto.

  VastaaPoista
 2. Meille annettiin aikanaan arvio että KNX maksaa n. 20 k€ enemmän kuin perinteisesti toteutetut sähköt. Jäi sitten tekemättä kun budjetti ei antanut myöden.

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommentista Harri, 20k€ lisähinnalla jää kyllä meilläkin tekemättä jos joku sellaista kehtaa ehdottaa. Järjetön lisähinta!

  VastaaPoista
 4. TSekatakaa EBTS-systeemi. Vastaa KNX:ää, mutta paljon halvempi. Meillä sellainen ja on varsin monipuolinen kunhan ehtii opettelemaan käytön.

  VastaaPoista
 5. Lasiverannasta piti kommentoida, että voihan rakenteet tehdä niin, että verannalle on varaus ja jos joskus myöhemmin on intoa&rahaa, niin verannan voi toteutta sitten!

  Meille on tulossa KNX, toimittajariippumattomuus painoi vaakakupissa. (Ja se, että mies on niin tekniikkaorientoitunut ja haaveilee jo nyt omasta KNX palvelimesta tjsp...) :-D

  VastaaPoista
 6. KNX ei ole yhtään kalliimpi kuin muutkaan taloautomaatiojärjestelmät.

  Yleensä KNX asennusliikkeet vain antavat realistisemman tarjouksen kuin "pakettikauppiaat".

  KNX on paljon muutakin kuin kotona/poissa ja valaistuksenohjaus...

  VastaaPoista