keskiviikko 9. marraskuuta 2011

Passiivitalo ja LVI

Tiukkaa pohdintaa miten LVI tulisi toteuttaa passiivitaloon vaikka ei vielä olla päätetty tuleeko passiivitaloa vai ei. LVI-suunnittelijamme arvioi alustavasti että IV-kanavat joudutaan tuomaan yläpohjan läpi. Samoin liesituulettimen kanava yläpohjan läpi vesikatolle ja siitähän tulee energiahukkaa kun ei mene LTO:n kautta. Epäilyttää moinen puhkominen kun tiiveys on erityisen tärkeää passiivitaloissa.

Aktiivihiilisuodatin liesikuvussa voisi olla yksi energiaa säästävä ratkaisu, vähenisi yksi läpivienti plus ei tulisi energiahukkaa. LVI-suunnittelijamme ehdotti aktiivihiilisuodatinta liesikupuun ja Christa otti idean esille käydessään keittiökalusteliikkeessa. Edustaja kuitenkin tyrmäsi idean, hänen mukaansa aktiivihiilisuodatin laitetaan esimerkiksi vanhoihin kerrostaloihin kun uusia kanavia ei voi tehdä, uudiskohteisiin sitä ei kuulemma yleensä laiteta. Mene ja tiedä.

Lisäksi mietin lämmönjakoa, laitetaanko vesikiertoinen lattialämmitys vain alakertaan vai myös yläkertaan. Laitataanko joka huoneeseen vai vain osaan? Kuinka paljon lattialämmityksen teho heikkenee uivassa parketissa ja korkkilattiassa? Ja bonuksena: kosteat tilat vaativat anyway lattialämmityksen. Jos laittaa lattialämmityksen niin sähkövastuskaapelit, vesikiertoinen vai ilmakiertoinen?

7 kommenttia:

 1. Ei kannata edes harkita aktiivihiilisuodatinta. Se on kamala, kun ei poista ulkoilmaan käryjä vaan pyörittää samaa ilmaa. Ei vaan toimi.

  Jos passiivitalo, niin eiköhän järkevin ole vetää lattialämmitys kaapeleilla. Toki vesikiertoinen on sitten muunneltavampi, jos ei tullutkaan niin passiivi, kuin piti...

  VastaaPoista
 2. Meille suositeltiin aktiivihiilisuodatinta eräässä keittiöliikkeessä, ja kehuttiin, kuinka hienosti se vie kaikki käryt mukanaan. LVI-suunnittelijamme tyrmäsi aktiivihiilisuodattimen sen tehottomuuden takia. Riippuu näköjään, keneltä kysyy... :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos kommenteista. Vahvistivat omaa käsitystäni aktiivihiilisuodattimesta. Liesi tulee niemekkeeseen ja kokkaa paljon, joten käryt olisivat sitten ruokatilassa ja olohuoneessa ärsyttävästi.

  VastaaPoista
 4. Hui. Meille taas kehuttiin aktiivihiilisuodatinta kovastikin ja sellanen meille nyt tulee. Toivottavasti oikeasti toimii, koska se tulee meilläkin niemekkeeseen.

  VastaaPoista
 5. Sama juttu, meillekin nimenomaan suositeltiin aktiivihiilisuodatinta. Sellainen on siis tulossa ja niemekkeeseen meilläkin. Tosin otettiin sellainen kai tehokkaampi versio, Elican Twin, jossa kaksi 'imuria'. Toivottavasti toimii?

  VastaaPoista
 6. No muistakeehan, että LVI-heput on teknisiä kavereita. Keittiöliike ihmiset esteettisiä. Kumpikohan niistä tietää totuuden?

  VastaaPoista
 7. Voisitko Jani avata LVI-avauksen vaikka tuonne maalämpöfoorumille. Nämä blogit ovat niin hankalia kommentoida/keskustella.

  VastaaPoista