perjantai 6. heinäkuuta 2012

eps-harkkojen valu

Tänään oli bitumikermien asennus ja eps-harkkojen valu. Eilen tehtiin bitumikermeille ura eps-harkkoon: moottorisahan terään merkki 10cm terän päästä ja seinään korkeusmerkki jota pitkin ura sahataan.
 Sahan terässä merkki ettei mene liian syvälle. Seuraa eps:n viivaa

Tänään aamulla siihen asennettiin bitumikermi, työntää kermin vain uraan ja kiinnittää kermin eps-harkon sisäpuolelta ruuvilla. Hyvin pysyy paikoillaan.
Eps-harkko ja bitumikermin kiinnitys sisäpuolelta


Päivällä ennen betoniauton tuloa kyselin onko kaikki raudoitukset tehty. Oli kuulemma vaikka näin ettei ylimmän harkon alla ollut raudoitusta. Kysyin miksi ja syy oli että ylimmäinen harkko on vain tukena, sitä ei valeta. En ihan ymmärtänyt miksei raudoitusta voi sinne laittaa jo nyt. Ja miksi raudoituksen puutteesta tarvitsee jatkuvasti huomauttaa. Mutta ovathan he näitä ennenkin tehneet, joten jätin asian siihen. Heillä palaa vielä hihat kyselyjen kanssa, parempi antaa työrauha.

Betoniauton tullessa Janar kilautti minut tontille katsomaan miten valu hoidetaan. Ei valitettavasti mennyt ihan putkeen, autokatoksen alimmainen harkko ei kestänyt valupainetta ja sanoi poks.

Janar kommentoi betonipumppumiehen olevan varmaan hullu kun tänään kävi hänen toisella työmaalla vastaavasti, sama valkoinen eliittiharkko, sama betonipumppumies. Sivusta seuranneena täytyy peesata tuota mielipidettä koska betoni tuli todella vauhdilla betonipumpusta. Vähän tuo harmittaa mutta minkäs teet. Sinänsä mielenkiintoista nähdä ettei tuo vahinko maailmaa kaada, homma jatkui passiivitriplojen puolella ja tuo autokatoksen valu hoidetaan maanantaina.
Harkko korjattuna

Valun jälkeen kävin katsomassa miten betoni oli asettunut harkkoihin ja... oli taas ihan pakko kysyä niistä raudoituksista, ne eivät mielestäni ollut oikein ja se betoni oli kyllä osassa ylimmäisiä harkkoja. Mutta se raudoitus puuttui kyseisten harkkojen alta, kuten puuttui aamullakin. Ehdotin että vaakaraudoitus laitetaan sinne tavalla tai toisella, vaikka uittamalla sieltä missä valu ei ole ylimmässä harkossa. Eivät ilahtuneet, kysyivät että "pommisuojaako rakennat?". Vähän ärsytti... en ole rakennesuunnittelija mutta kyllä ne seinät pitää rakennesuunnittelijan ohjeiden mukaan tehdä, varsinkin kun kyse on maanpaineseinästä. Tai edes kysyä vastaavalta kuin edetä. Lisäksi huomautin että pystyterästys ei vastaa myöskään rakennesuunnitelmaa, siinä on nyt 10mm teräkset kun rakennesuunnitelmissä se on 12mm ja 200mm välein.

No, tilanne oli päällä, tehtiin mitä voitiin eli laitettiin eli 2 x 6mm vaakateräkset (raudoitusta ei tosin voitu enää taivuttaa nurkkiin) ja pystyyn 10mm teräkset ja 6mm teräkset 10cm välein. Heillä kun ei edes ollut 12mm teräksiä työmaalla. Täytyy vielä kysyä vastaavalta tai rakennesuunnittelijalta että tuo on OK, parempaa ei tuossa tilanteessa pystytty. Myöhemmin mietin vielä olisiko kantavien seinien betoniharkot pitänyt kastella ENNEN valua, muistaakseni niin pitää tehdä. Nyt ei tehty.

Mutta kaiken kaikkiaan todella mielenkiintoinen päivä ja mukava seurata miten nuo seinät valetaan ja raudoitetaan, taas oppi jotain uutta. Päivän työsaldo 2.5x8h=20h.Maanantaina tosiaan toisen kantavan sisäseinän  valu (kun loppui tänään betoni kesken) ja autokatoksen valu, toivottavasti kestää uuden yrityksen. Viikonloppuna ajattelin asentaa sadevesiviemäriä paikalleen, tavarat tuli taloon piste komista kahdessa päivässä. Kamat ja kuljetus näemmä Onniselta.

5 kommenttia:

 1. Vahtimista taitaa jokainen rakennus vaati enemmän tai vähemmän. Onko teillä pystytysurakka?

  VastaaPoista
 2. Suosittelen, että pyydätte vastaavan mestarinne katsomaan, että työt tehdään suunnitelmien mukaan. Pitäähän niitä noudattaa. Olette varmaan törmänneet blogiin nimeltä villapainajainen, joka on surullinen esimerkki siitä mitä seuraa, kun ei tehdä suunnitelmien mukaan.

  VastaaPoista
 3. mikäs vastaava mestari sellainen on joka ei vaadi katselmusta ennen jokaista valua? meillä oli sellainen ja kaikki sujui jouhevasti (+omat tarkistukset). Meidän vastaava oli ehdoton siitä että tekee tarkistukset ja se oli pelkästään hyvä asia... pisti myös sopivasti painetta tekijöille että työ todellakin tehdään RAK kuvien mukaan.

  VastaaPoista
 4. Ei kai niitä suunitelmia turhaan tehdä. Mitäs rakennesuunnittelija ja vastaava on mieltä rautojen puuttumisesta? Vaatikaa urakoitsijaa tekemään vain ja ainoastaan kuvien mukaan. Oikaisevat muuten joka paikassa kun mahdollista. Siitä ei hyvä seuraa. Onnea projektille.

  VastaaPoista
 5. Nämä eestin pojat eivät ymmärrä raudoituksen periaatteita ja miten rakenne toimii. Siinä on vahtimista/valvomista/opastamista työmaan valvojalla. Mikä vastaus on "ymmärsin" ole varovainen tulkintaan. Kokemusta on heidän kanssa. Ei heille ole kukaan tätä opittanut, syy ei ole yksin työtekijöide.

  VastaaPoista