perjantai 22. elokuuta 2014

Maaviileän viilennysteho

Heinäkuussa oli varsin lämmintä ja meillä oli maaviilennys käytössä yötä päivää. Lisäksi pidimme makuuhuoneissa verhoja ikkunan edessä päivällä. Iltaisin, ja välillä öisin, pidin yläkerran wc-ikkunaa auki (on niin pieni ja korkealla ettei siitä kukaan pääse sisälle/ulos) ja keittiön huipparia päällä. Myös lasten makuuhuoneiden ikkunat olivat raollaan ennen nukkumaan menoa.

Siltikin yläkerrassa oli varsin kuuma (27-28°C) lasten nukkumaan mennessä mutta alakerrassa miellyttävän viileää (nukuin itse koko kesän talvipeitolla). Viilennetty ilma ilmeisesti lämpenee IV-kanavissa ennen yläkerran makuuhuoneiden IV-venttiilejä sen verran, että lopullinen viilennysteho jää melko pieneksi. Yläkerran IV-kanavat kulkevat n. 18-25m matkan ja ovat eristetty Armaflexillä ja kulkevat yläpohjan puhallusvilloissa.


Mutta paljonko maaviilea antaa viilennystehoa IV-koneessa? Pandion IV-koneen käyttöpaneelista näki kätevästi paljonko IV-kone viilentää huoneisiin menevän ilman, tässä kuva 30/7/2014 klo 14:

Paljonko maaviilennyksen viilennysteho on sitten kilowattitunneissa?

Lähtöarvot:
1) Ilman tiheys (riippuu lämpötilasta ja ilmanpaineesta): 1,225 kg/m3
2) IV-koneeseen tuleva ilma: 93 l/s = 0,093m3/s
3) 3600s/h x 0,093m3/s = 334,8m3/h (vaihtuvan ilman tilavuus tunnissa)
4) Ilman paino tunnissa: 334,8m3/h x 1,225 kg/m3 = 410,13 kg/h
5) Ominaislämpökapasiteetti, ilma: 1,01 kJ/(kg·°C)
6) yksikkömuunnos 1 MJ ≈ 0,277778 kWh eli kWh = 3,6 MJ
7) Lämpötilan muutos: 27°C - 17,1°C = 9,9°C
=> viilennysteho = 1,01KJ/kg°C x 410 kg/h x 9,9°C = 4,1 MJ/h eli ~1,14kW

Huomioitava on myös se, että kodin sähkölaitteet lämmittävät kotia myös kesällä (sähkö muuttuu lämmöksi) ja sanoin asukkaat (5henkilöä x 70w/henkilö), joten varsinaisen ilmanvaidon viilennyksen osuudeksi ei paljoa jää. Toki ilman maaviileää yläkerran makuuhuoneissa nukkuminen olisi varmaankin ollut varsin tukalaa. Maaviileä myös poistaa ilmanvaihdossa jonkun verran kosteutta (kondensoituu IV-koneessa ja valuu viemäriin).

Lisäksi, huomioitavaa on se, että viilennysteho yöllä on pienempi, koska ulkoilman lämpötila on pienempi ja IV-kone rajoittaa lähtevän lämpötilan minimilämmöksi 15 °C.


2 kommenttia:

  1. Meillä on myös maaviileä ja parin vuoden asumisen aikana olemme huomanneet saman, että maaviileälle ei taloa kyllä helteellä saa viileäksi. Mutta kuten totesitkin, niin ilma ei ole ihan niin kosteaa ja tuo muutamankin asteen ero ulkolämpötilaan tuo hieman helpotusta.

    Nykyään maalämpöön on käsittääkseni saatavilla erillinen viilennysyksikkö (vrt. ilmalämpöpumppu), mutta se tosiaan vaatii erillisen puhallusyksikön. Meillä mies jo helteiden aikaan suunnitteli, mihin viilennysyksikön voisi meillä laittaa ja mistä putket vedettäisiin :-)

    VastaaPoista
  2. Meillä jäähdytys toteutettiin nimenomaan konvektoreilla, yksi/kerros. Käytännössä koneet puhalsivat 24/7 koko hellekauden. Toimivuuden kannalta olisin lisännyt alas vielä toisen konvektorin talon toiseen päätyyn, mutta kokonaisuutena järjestelmä toimi hyvin.

    IV-koneen kautta hoidettuna tuo jäähdytystehon riittävyys on varmasti haaste.

    http://raksahomma.blogspot.fi/2014/08/omakotitalon-jaahdytys-vol-2-kokemuksia.html

    VastaaPoista