torstai 12. tammikuuta 2012

Passiivitalon energiakulutus

Hyvää palvelua Passiivikivitalolta, sain arvion paljonko meidän pohjalla energiakulutus tulisi olemaan vuodessa.
US 410mm u=0,1W/m2K, A=188.4m2
YP 500mm u=0,08W/m2K, A=110.6
AP 300mm u=0,10W/m2K,
Ovet u=1.0W/m2K, 10.1m2
Ikkunat u=0.8, 27.46m2
n50=4.0 (toivottavasti ei, 0.6 olisi tavoite)
IV-kone 75%
Lämmin vesi 73m3/a
=>
Lämmitysenergia 14800kWh/a
Laitesähkö 9100kWh/a
=> 96kWh/brm2/a

Jos vertaan Lammiin niin 3500kWh/a vähemmän sähköä (~420€/a).
Passiivikivitalon runko on Lammia energiataloudellisempi mutta n. 3000€ kalliimpi.
Mielestäni ei paha passiivitalosta.

3 kommenttia:

  1. Oletteko nyt päätymässä passiivikivitaloon?
    Kyselittekö tarjouksia muilta EPS-harkkotalovalmistajilta?

    Itseäni noissa EPS-taloissa eniten askarruttaa ulkoseinän kestävyys, tuleeko kuinka helposti reikiä. Sekä ripustaminen sisäseinille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kävin pitkän palaverin Passiivikivitalon rakennesuunnittelijan kanssa ja mm. sisäseinien kiinnitykset käytiin läpi.
      Heidän ratkaisu sisäseinälle on liimattava gyproc-levy, se on mielestäni ok kevyille kiinnityksille. Gyproc on käsittääkseni puutaloissakin käytössä. Raskaat kiinnitykset ( meillä keittiön kaapit) tulee teräsbetonirunkoon saakka.

      Yhdeltä Passiivikivitalojen rakentajalta kyselin kokemuksia, hän oli sisäseinän gyprocin sijasta laittanut betoniharkkoa, ilmeisesti samaa mistä ei-kantavat sisäseinät tehdään (88mm betoniharkko).

      Uskoisin ulkorappauksen kestävän normaalit kolhut (kivet, lasten stiga- ja fillaritörmäilyt) mutta autosta seinään tulee taatusti reikä. Meillä ulkoseinää vastaan tulee paljon kiinnityksiä ja ne hieman askarruttavat: tikkaat, varatie, parvekekaide, parveke, jne joten ne ovat kyllä miinus.

      Passiivikivitalon eps-harkko on kalliimpi kuin Lammi tai kevytsoraeristeharkko mutta työkustannus taitaa olla pienin. Lisäksi sen voi ilman lisälämmityksiä betonoida talvella, rappauksenkin voi laittaa heti kun säät sallii, ei tarvitse odottaa ensi vuoteen.

      Meillä on niin tiukka budjetti että kokonaishinta ratkaisee mistä runko tulee. Voi tulla puurunkokin (Kannustalo tai Jetta-talo + Potius),
      Finalisteja (Basso ja Passiivikivitalot) odottaa tyly hylkäys jos suunniteltu budjetti ylittyy jo suunnittelu- ja tarjouspyyntövaiheessa.

      Poista
    2. Hei. Meille tulee Passiivikivitalo ja juurikin noita samoja kiinnitysasioita mietittiin ennen päätöstä. Passiivikivitaloissa nuo isot kiinnitykset hoidetaan siten että on kaksi vaihtoehtoa a) laitetaan ennen valua kierretangot oikeille kohdille ulkopuolen eristeen läpi aina sinne betoniin saakka tai b) kun talon seinät on valettu ja tulee kiinnitysen aika (esim. tikkaat) niin ulkoseinään lovetaan paikka ja kiinnitetään kiinnitysraudat betoniin ja joko liimataan irroitettu paikka uretaanilla takaisin, tai jos on osattu tehdä oikeaan kohtaan ja liki oikean kokoinen reikä, niin täytetään se uretaanilla. Onnea rakentamiseen. T. Heli

      Poista