torstai 12. tammikuuta 2012

LVI-kysymyksiä

Lieko muidenkin insinöörien perisynti keksiä jatkuvasti kaikkea "nerokasta" saamatta mitään toteutustakelpoista aikaan mutta itselläni on ainakin tuo vika.

LVI-ideoissa vaivaan tietenkin meidän LVI-suunnittelijaa Ollia, tänään viimeksi soitin ja kyselin "Miksi maalämpötaloissa ei voida hyödyntää maapiirin kylmää kodin jääkaapissa ja pakastimessa?".
Ja "Voiko ilmanvaihtokone ottaa kesäaikaa raitisilman pohjoispuolella ja talviaikaan eteläpuolella?".
Entäpä "Miksei raitisilmaa voi ottaa savupiippuun sijoitetusta raitisilmakanavasta (kuten Air-In ottaa takalle), aktiivipiippu myös huoneistoon?".

Onneksi rakentajat pakotetaan ottamaan asioista oikeasti tietävät ihmiset suunnittelijoiksi, meidän rakennuskohteen lopputulos voisi muuten olla aika mielenkiintoinen.

Finalistien pohjalta mietin lämmitysjärjestelmää. Hankkiako maalämpö vai eikö?
Jos rakennamme passiivitalon niin kannattaako? Pienempi maalämpökaivo, pienempi pumppu, viilennys "ilmaiseksi", pienempi hinta. Vaivaton lämmitysmuoto. Pitkä takaisinmaksuaika.

Jos harkoista niin sitten kannattaa ainakin, energiankulutus on sen verran suurempi.

2 kommenttia:

  1. Mahtavaa innovatiivisuutta kysymysten keksijällä ja hienoa, että haastat LVI-suunnittelijan ajattelemaan laatikon ulkopuolelta :-)

    VastaaPoista
  2. Tuohan oli melkein kuin omaa tekstiä olisi lukenut. =)

    Mulla on raksalla levylämmönvaihdin odottamassa kytkentää maalämmön keruupiiriin. Sen avulla voi sitten toteuttaa esim. autotallin LTO:n (ilmanvaihto huipparilla) ja juuri tuon itsesikin miettimän jääkaapin (ajattelin pesutilan yhteyteen kalja/siiderikaapiksi). Ulkokylmäallaskin on mietinnässä (maalämmöllä viileäksi tottakai).

    Ja tuosta lyhennetystä maalämmöstä sen verran, että toimii juurikin noin kuin kuvailit. Kirjoittelen Maalämpöfoorumille nimimerkillä "Xargo". Mielellään juttelen lisää toisen propellipään kanssa noista jutuista. =)

    VastaaPoista