perjantai 21. joulukuuta 2012

Ensi vuonna jatketaan

Huomenna työmiehet lähtevät lomille... tai ainakin piti lähteä. Pieni varaslähtö kenties kun työmaalla ei ollut tänään eikä eilenkään ketään. Hommat ovat nyt edenneen niin, että kaikki väliseinät ovat tosiaan pystyssä ja tasoituksia on aloitettu. Pitäisi saada katto valmiiksi että voisi huippuimurilla saada ilman kiertämään, ei tunnu kosteusimuri/kuivain oikein riittävän kun kosteus tiivistyy ikkunoihin ja ikkunalaudoille tulee pieniä vesilammikoita. Toivottavasti ei mene ikkunat piloille.

Yläpohjan höyrynsulku vuotaa jostain koska rakennekuvien mukainen SPU-levyn ja ulkoseinästä tulevan höyrynsulkumuovin limitys kerää kosteutta nyt SPU-levyn ja höyrynsulkumuovin väliin. Pitäisi saada se jotenkin kuivattua ja tehtyä paremmin tiivistys.

Viime viikolla tilasin koolaukseen laudat mutta koolauksia ei ehditty aloittamaan. Tarkoitus oli saada koolaukset tehtyä että sähkäri voisi tulla välipäivinä vetämään sähköt koolaukseen. Pitää hieman siirtää aikataulua.

Nyt annetaan kuivaimen hurista raksalla pari viikkoa ennen kuin työt jatkuvat, joko urakoitsijan toimesta tai backupin toimesta. Joka tapauksessa optimistin arvaus sisäänmuuton ajankohdasta on 3kk eli maaliskuun lopussa mikäli saadaan 4 miestä sinne tekemään loput työt. Minulle sopisi tietenkin että urakoitsija hoitaisi työmaan loppuun ja ottaisi siihen backupin (Ravo) vielä avuksi. Sitä jo kerran ehdotin urakoitsijalle mutta ei suostunut - mielummin maksaa tammikuusta lähtien sakkoja 200€/pv, max 10k€

Kävi tässä sellainenkin epäilys että yrittääkö urakoitsija saada minua katkaisemaan sopimuksen jos näkee että urakan loppusumma ei tulekaan kattamaan loppua urakasta.Vainoharhaisuutta toivottavasti, niin risoo vain tuo kattoasia.

Tulevia töitä:
* peltikaton loppuun saattaminen: otsa-/räystäslaudat  + 3 peltiä + läpiviennit + konesaumaus
* lattian hiominen (?)
* seinien tasoitukset alakerta ~135m2
* seinien tasoitus yläkerta ~150m2
* seinien pohjamaalaus alakerta ~135m2
* seinien pohjamaalaus yläkerta ~150m2
* takan ja hormin asennus
* kattokoolaukset ~200m2
* sähkötyöt
* lämmitysjärjestelmän asennus
* IV-koneen asennus
* sisäportaiden teko (betoni tai vaneri) ~40h jos vaneri* väliovien asennus 9x2h=18h
* kalusteiden asennus (keittiö, kh, khh)
* saunan teko

* alakerran tilojen kosteuseristys + laatoitus ~111m2, ~5m2/pv => 22pv
* yläkerran tilojen kosteuseristys + laatoitus ~25m2, ~5m2/pv => 5pv
* kipsilevyjen liimaus  225m2-30m2 => ~195m2
* seinien ja kattojen tasoitus
* valaistuksen asennus
* lattiapinnat (parketti/korkki)
* katto- ja lattialistat
* ulkoportaat ja parveke 
* autokatoksen sorapinnan nosto oikeaan korkoon, eristys, betonilattia
* lasiterassin lattian kosteuseristys ja betoni (?)
* rappaus, syöksytorvet, liitos sadevesikaivoon
* tonttikeskuksen nosto ulkoseinälle
* terassi ja puuportaat rinteeseen
* tukimuurin tekeminen naapurin rajalle, aita
* pihan nostaminen oikeaan korkoon, puuttuvat routaeristykset etupihalta.
* ulkovalaistuksen asennus

Eli tekemistä kyllä riittää.3 kommenttia:

 1. "mielummin maksaa tammikuusta lähtien sakkoja 200€/pv, max 10k€.......Kävi tässä sellainenkin epäilys että yrittääkö urakoitsija saada minua katkaisemaan sopimuksen jos näkee että urakan loppusumma ei tulekaan kattamaan loppua urakasta."

  Hiukan tuo nyt erikoiselta kuulostaa, jos mieluummin valitsee viivästyssakot kuin lisäresurssit. Ainakin niissä kaikissa urakoissa korjausrakentamisen puolella, missä itse olen ollut mukana, niin viivästyssakkoja on kartettu kuin ruttoa, ja puhumalla on vielä yritetty sovitella pienetkin sakot. Että ne esim. olisivatkin loppujen lopuksi johtuneet tilaajasta, jolloin niitä ei kai tarvitsisi huomioida? Tai muita meriselityksiä.

  Nyt kannattaisi ehkä pyytää verottajalta tämänhetkiset tilannetiedot, että onko tällä hetkellä urakoitsijan verot ja lakisääteiset Tyel yms. palkan sivukulut maksettu? Se dokumentti on otsikolla "todistus verojen maksamisesta" tai "verovelkatodistus" ja sen saa yhdellä puhelinsoitolla soittamalla Verohallinnon palvelunumeroon 020 697 032 (pvm/mpm) klo 9−16.15. Lisätiedot tässä linkissä: http://www.vero.fi/fi-FI/Yritys_ja_yhteisoasiakkaat/Osakeyhtio_ja_osuuskunta/Maksuvaikeudet/Todistus_verojen_maksamisesta_tai_verove(11982)

  Tuolla linkissä tosin lukee (rivien välissä), että se todistus lähetettäisiin vain yrittäjälle itselleen ja hänkään ei saa sitä esim. sähköpostilla tietoturvasyistä. Mutta voit pyytää yrittäjää antamaan sen sinulle. Ja ehkä se verovirkailijakin siltikin puhelimessa kertoo sen, että onko asiat täysin kunnossa vai eikö ole. Siis kun ihan jo tilaajavastuulakikin edellyttää, että jos yritys ei maksa verojaan, silloin sellaiselta yritykseltä ei saa tilata enää mitään (selvitysvelvollisuuden laiminlyönnistä voi tulla 15 tonnin sanktio). Tämä laki tosin koskee vain elinkeinon harjoittajia, ei yksityishenkilönä toimivia okt-rakentajia. Tärkeä tieto tätä kautta olisi kuitenkin se, että onko urakoitsija konkurssin partaalla (yksi ennusmerkeistä se, että jos verot jättää maksamatta niin verottaja hakee surutta konkurssiin), ja jos on tällainen tilanne jo päällä - sitten pitää miettiä että mitä sitten. Ettei se sitten tule yllätyksenä.

  Aiemmin muistaisin jossain vaiheessa olleen jo juttua siitä, että urakoitsijalla oli rahat vähissä ja hän kyseli förskottia. Nyt jos lisäresurssi vaatii myös lisärahaa ja sitä rahaa ei enää ole, silloin ainut mahdollisuus on valita myöhästymissakot, joka on tässä vaiheessa vielä virtuaalirahaa (?) ja jota ei tarvitse aidosti maksaa koskaan, jos urakoitsijan yritys menee huppelis heti urakan päättyessä tai jo sen kestäessä.

  Silloin itse asiassa olisi ihan looginenkin selitys sille, miksi urakoitsija valitsee mieluummin myöhästymissakot kuin lisäresurssin.

  (Tämä nyt ihan vaan omaa pohdintaani, voin olla ihan hyvin väärässäkin :)

  VastaaPoista
 2. No selvästi vähemmällähän tuo urakoitsija pääsee maksamalla 10000 euroa sakkoja kuin tekemällä nuo työt !
  Jo tuskinpa edes maksaa jos päättää jättää työt tekemättä.
  Tuolla listalla on nopeasti arvioituna töitä yli 50000 euron arvosta. Ilmeisesti olette maksaneet erittäin avokätisesti ja etupainotteisesti. Teidän tilanteessa olisin erittäin huolestunut.

  VastaaPoista
 3. Olen seuraillut tätä teidän blogia, ja tulee niin mieleen aika 4kk sitten. Meillä siis juuri valmistunut omakotitalo uudellamaalla ja rakennusfirma ajautui maksuvaikeuksiin, jätti hommat tekemättä ja onkin tällä hetkellä jo haettu konkurssiin. Aika ennen hommien kesken jättämistä oli kuvaamasi kaltaista..töitä tehtiin vähän "silmänlumeeksi", kaikki isot ja kalliit hommat jätettiin tekemättä, työntekijöillä ei motivaatiota. Myöhemmin selvisi, että työntekijät eivät olleet saaneet palkkaa aikoihin, ja tavaran toimittajille velat maksamatta, jonka vuoksi tavaraakaan (puhallusvillat, ovet) ei toimitettu, joten niitä ei myöskään pystytty laittamaan. Meilläkin viivästyssakot juoksivat koko sen 50 päivää, mikä urakkasopimuksessa maksimiaika, mutta euroakaan ei saatu, enkä usko että tullaan saamaankaan, sillä konkurssipesä asiaa tällä hetkellä hoitaa. Oletteko tarkistaneet löytyykö rakennusfirmanne protestilistalta (taloussanomat)? tämä kertoo jo jotain jos firmalla maksuvaikeuksia. Älkää ainakaan maksako mitään etukäteen, jotta saatte itse vaikka palkattua uudet urakoitsijat, jos niin huonosti kävisi.

  VastaaPoista