tiistai 18. joulukuuta 2012

Peltiseppää etsimässä

Tylsää avautua jatkuvästi tänne blogiin mutta kun tämä nyt hoitaa päiväkirjan(kin) virkaa niin menkööt nyt taas: Käy todella ärsyttämään urakoitsijan saamattomuus peltikattoasiassa. En voi käsittää miksi sitä ei saada valmiiksi ja miksei siellä tapahdu mitään. Aina kun asiasta kysyy niin vastaus on että "huomenna tulevat tai vkloppuna tulevat" jne. Aina löytyy selitys. Samoin on monessa muussakin asiassa. Esimerkiksi sisäportaiden tekeminen piti aloittaa viikonloppuna. Ei aloitettu.

Lattiat on pitänyt hioa ajat sitten. Ei vieläkään. Kattojen koolaukset ja alaslaskut piti tehdä, tilasin ihan itse materiaalitkin että saadaan asiaa eteenpäin. Ajattelin että jos se on rahasta kiinni niin tilaan materiaalit että kirvesmiehet pääsevät töihin. Kissan viikset, niinä ne laudat ovat olleet nyt kohta viikon.

Ja perjantaina kirvesmiehet lähtevät lomilla ja palaavat vuoden vaihteen jälkeen. Jos palaavat, urakoitsija vihjaisi että pitäisi maksaa palkkoja jo nyt, ennen seuraavia maksuposteja kun työt on jo aloitettu ja niitä on aika paljon tehty. Se on kyllä totta, yritän nyt tasapainoilla sen kanssa että asetan ehdoksi sen peltikaton valmistumisen ennen kuin maksan muita maksuja. Ei vaan tunnu auttavan tämä(kään) strategia.

Peltikatto on konesaumakattu, jotka on ruuvattu wisa-katteeseen. Peltilevyjä puuttuuu 3kpl kahdesta päädystä. Lisäksi osa otsa- ja räystäslaudoista puuttuu. Lumiesteet ja kattoturvat puuttuu myös, samoin läpivientien tekeminen IV-putkille. Vkloppuna huomasin että huopa on irti wisa-katteesta niiltä ja heiluu tuulessa kun ei ole peltiä päällä pitämässä paikallaan. Ilmeisesti peltikatetta ei ole konesaumattu vielä, käsittääkseni sellainen tehdään peltien asennuksen jälkeen (en ihan tiedä miten konesaumakatto tehdään).

Mietin pitäisikö palkata itse peltiseppä? En oikein kehtaa ketään kysyä kun arvaan ettei kukaan halua tulla korjaamaan muiden tekemättömiä asioita. Toki urakoitsijalla juoksee nyt kattoasiassa sakko mutta se voi kääntyä vielä meitä vastaan jos sakkoa kertyy kohtuuttoman paljon. Nyt on 3vk menty sakolla, 300€/pv. En usko että urakoitsija suostuu sitä maksamaan eikä hyvittaisi alkaa tappelemaan asiasta. Haluaisin vain sen katon nyt valmiiksi. Suositelkaa hyvää työtäpelkäämätöntä peltiseppää, joka ottaisi homman haltuun ja olisi ns. ammattiylpeä työstään.

8 kommenttia:

 1. "Mietin pitäisikö palkata itse peltiseppä?"
  En tiedä onko sellaisia miehiä ns. "vapaana" eli palkattavissa noin vaan. Yleensä he ovat jo jossain töissä, esim. jossain peltialan firmoissa. Ehkä voi jotain yhden miehen yrityksiäkin olla, mutta ei tule itselläni heti mieleen sellaista.

  Jos asiat on nyt enää muutamasta pellistä kiinni, niin itse jos (yleensä työasioissa) olisin samassa tilanteessa, niin minä soittaisin Peltika Oy:n Kari Helistekankaalle tai Protan Oy:n Kimmo Frestadiukselle. Jälkimmäinen eli www.protan.fi on enemmänkin kattoja korjaava yritys, mutta www.peltika.fi ihan rakentaa ja tekeekin peltikattoja alusta loppuun. Ja osaa myös paikata niitä. Ja jos kumpikaan näistä(kään) herroista ei ehdi eikä kiinnostu tulemaan apuun, niin molemmat osaavat varmaan ohjata eteenpäin, eli eipä nuo peltikattojen tekijöiden piiritkään kai kovin isoja ole. Toisin sanoen jokainen alalla oleva tuntee jokaisen toisen.

  Nämä nyt siis vähän tällaisia Vantaan suunnan vinkkejä, koska Espoon suuntaa en juurikaan tunne, kun Tikkurilasta suurimman osan aikaa itse maailmaa katselen...

  "en ihan tiedä miten konesaumakatto tehdään"
  Konesaumaus on kovin hieno nimi sille miten se oikeasti tehdään. Siis ei sen tekemisessä mitään konetta ole. Tai se "kone" on sellainen sauvan näköinen työkalu, jossa 2 rinnakkain olevaa pelti väännetään vähän niin kuin J-kirjaimen muotoiseen asentoon toinen toisensa ympärille (kts. kuviot 1, 2 ja 3 tässä linkissä: http://konesaumakatto.info). Uskon että osaisit tehdä konesaumattua peltiliitosta ihan vaikka itsekin, jos joku sen kerran näyttää, että miten se homma käy.

  "En oikein kehtaa ketään kysyä kun arvaan ettei kukaan halua tulla korjaamaan muiden tekemättömiä asioita."
  Osuit tässä lauseessa ihan naulan kantaan, ehkä vahingossa (?) mutta osuin kuitenkin.

  Siis itse en ainakaan suosittelisi uusien firmojen ja miesten palkkaamista, ellei sitten vanhojen kanssa asiat ole jo niin pahassa solmussa, että he eivät enää työmaalle palaa ja että asioita ei enää millään muulla konstilla eteenpäin saa. Eli firman ja miesten vaihto on silloin se aivan viimeisin oljenkorsi, jonka käyttämisestä seuraa se, että uusi firma ja tekijä ei ota mitään vastuuta siitä mitä joku aikaisempi on tehnyt. Siltä osin takuu jää siis saamatta. Tai jos myöhemmin jotain tulee, niin aikaisempi ja myöhempi tekijä vaan syyttelevät toinen toisiaan, ja tilanne on niin sekava että ei siitä saa Erkkikään selvää. Ei edes oikeusteitse, jossa lopputulos on ihan tuuripeliä ja voi olla ihan minkä suuntainen tahansa.

  Meillekin muuten tulee "konesaumattu katto", joka kuitenkaan ei ole oikeasti konesaumattu katto, vaan pelkästään ulkoisesti sen näköinen, mutta tehty niin että meidän timpurit saavat sen kahdestaan helposti asennettua. Meidän katto tehdään Joutsenossa www.metehe.fi -tehtailla, ja sieltä kai kattopellit käydään joskus sitten henkilöauton peräkärryllä hakemassa. Tämä oli meidän arkkitehdin ehdotus, ja luotan että kaipa se sitten hyvä on, vaikka itse en siitä mitään tiedä. Katsotaan sitten jos ja kun mekin joskus vesikattovaiheeseen päästään. Ensi kesänä toivottavasti.

  VastaaPoista
 2. Joku peltiseppä varmaan korjaa minun tekstit kohta, että tuossa "konesaumakatto" linkissä 1,2 ja 3 onkin lukkopontti eikä konesaumaus. No niin se varmaan onkin jos oikein tarkkoja ollaan, ja vasta nyt löysin linkin ihan oikeaan työkaluun ja siihn J-muotoiseen saumaan eli kas tässä:

  (ihan ne alimmat kuvat, jossa on sauvan päässä rullat ja sellainen "vapaamuotoisen näköinen" J-kirjain pystyssä ylösalaisin:

  http://fokus2008.suntuubi.com/?cat=28

  VastaaPoista
 3. antakaa urakoitsijallenne kirjallinen varotus, jos vaikka hommat menee vielä enemmän pieleen ja haluatte sopimuksestanne oikeasti eroon.

  VastaaPoista
 4. Kattopeltisepän vaimona voisin tässä sen verran kommentoida, että piippujen ja kaikkien muiden läpivientien kannattaisi olla tehtynä jo ennen kuin konesaumattu peltikatto tehdään. Muussa tapauksessa konesaumatun katon idea ei täysin toteudu. Voisin oikein mielelläni suositella teille erittäin ammattitaitoista miestäni katontekijäksi, mutta kun meilläkin on itsellämme tällä hetkellä taloprojekti menossa ja kaikki päivät kuluvat omissa hommissa. Tsemppiä teille!

  VastaaPoista
 5. Voihan kökkö tota teidän urakoitsijaa... Kettumainen tilanne. Kaikesta huolimatta mukavaa joulun aikaa.

  VastaaPoista
 6. Teille tulee ilmainen katto kohta. Sakkoa yli 6000 €uroa kasassa.

  VastaaPoista
 7. Porvoon vaskisepistä olen kuullu hyvää palautetta.
  www.vaskisepat.fi
  tosin en tiedä tekeekö ne tämmösiä juttuja, mutta kannattaa toki kysellä.

  Toinen on Kattotutka www.kattotutka.fi sen osalta en osaa sanoa enempää kun ei kokemusta, mutta saattais olla lähempänä myös korjaushommia.

  VastaaPoista
 8. Tuo sakkopykälä ei valitettavasti ole kohtuullinen urakoitsijalle, joten tuskinpa tulisitte oikeusteitsekään saamaan tuota summaan vaan se kohtuullistettaisiin. Yrittäkää hyvällä keskustella urakoitsijan kanssa ja jos ei asiat etene niin viimeisenä sitten purkakaa sopimus ja sopikaa teille koituvista korvauksista.

  VastaaPoista