perjantai 22. kesäkuuta 2012

LVI-työt

KVV-vastaavan kanssa nähtiin eilen tontilla ja tehtii sopimus valvontahommasta. Arvioitu käyntimäärä 15 kertaa ja kaveri vaikutti kyllä erittäin asialliselle ja mukavalle tyypille. Hän on itsekin on juuri rakentamassa Espooseen.

Olen kysellyt LVI-kuvia vastaan tarjouksia, kovin tuntuvat olevan kiireisiä ja aika myöhään olen kyllä liikkeelläkin. Hintataso on 28-50€/h + alv ja meidän vesiputkiin ja viemäriin pitäisi riittää työtunteja 200h ja ilmastointiin 100h. Ainakin KVV-vastaavan mukaan pitäisi helpolla riittää, tunnit ovat siis yhden urakoitsijan mielipide. Vesiputkien hinnat ovat suunnilleen 1€/m + alv, viemäriputki 5€/m+alv, yhteet n. 5€/kpl, joten äkkiseltään maallikko laskee LVI-kuvista vesiputkille 200m, viemärille 65m, yhteitä 30kpl eli hinnaksi 800€. Täytyy taas todeta että taitaa arvio heittää pahasti alakenttiin. Jos työ olisi 35€ x 200h = 7000€ niin vesi + viemäri olisi alle 8000€. IV-putket 100m x 6€/m + yhteet => 1000€ + työ 35€ x 100h = 3500€ => 4500€.
Eristettynä hinta moninkertainen, raitis- ja jäteilmakanavat on anyway eristettävä, muut vain jos IV-koneessa on viilennys.

Yhden urakoitsijan kanssa kun juttelin niin hän ihmettili miksi kaikki kyselevät LVI-urakoitsijoilta sertifikaattia. Itsekin meinaan kysyin ja vastaus oli että KVV-vastaava vastaa asennusten tarkistamisesta ja oikeellisuudesta. Vähän ihmettelen miten se on mahdollista, voiko tosiaan olla noin? Siinä tapauksessahan kuka vain voi putkia asennella. Käsittääkseni vesieristyksen tekemiseen tarvitaan sertifikaatti, miksei putkien vetämiseen? Luulisi vuotavan viemärin tai vesiputken aiheuttavat enemmän tuhoa kuin puutteellisen kosteuseristyksen.

5 kommenttia:

 1. Ainoa mikä oikeasti lain mukaan vaatii luvat, on sähkötyöt. Ja niistäkin aika suuren osan voi maallikkorakentaja tehdä oikeudet omaavan sähkärin valvonnassa ohjeiden mukaan. Totta on, että kun lehtiä lukee ja nettiä selaa, niin kyllä kaikenlaista sertifikaattia alkaa kuvitella pakolliseksi tai vähintään sellaiseksi, että ilman niitä tehtynä vakuutusyhtiöt ei maksa mitään, jos vahinko sattuu. Ei sekään pidä paikkaansa.

  No juu, muistui mieleen toinen luvanvarainen työ: asbestityöt. Niitäkin voi vielä omissa oloissaan tehdä tiettyyn rajaan asti ihan itse, ilman ulkopuolista asbestiluvan omaavaa urakoitsijaa (ehjien mineriittien purku esim).

  Loppujen lopuksi rakennuttaja on itse vastuussa myös sähkötöiden oikeellisuudesta - vaikkei olisikaan sähköpuolen ammattilainen. KVV-vastaavakaan ei sitten loppujen lopuksi vastaa LVi-töistä kuin oman palkkionsa verran (ellei nyt suoraan voida osoittaa tuottamuksellista vahinkoa, mikä on hyvin harvinaista).

  Rakennuttaja vastaa kaikesta siis itse, loppujen lopuksi. Siksi täytyy panostaa siihen, että voi luottaa rakennusprojektissa mukana oleviin. Minä en ainakaan itse pysty kaikkeen enkä osaa kaikkea, vaikka tässä rakentamisen aikana aika monesta asiasta oppii ainakin sen, miten asiaa ei pidä tehdä...

  Hyvät jussit!

  VastaaPoista
 2. Sehän rakentamisessa vähän mättääkin.
  Kaikkeen pitää olla vastaavat mestarit sun muut valvojat, jotka ei kuitenkaan ole vastuussa loppupeleissä yhtään mistään.

  Mitä ihmeen virkaa tollasilla jampoilla loppupeleissä edes on? Rakentaja on kuitenkin itse aina kusessa ja maksamassa jos jotain käy, oli niitä valvojia kuinka paljon tahansa.

  VastaaPoista
 3. Omakotitalossaan voi vesieristää ihan itse, ilman sertifikaatteja ja putket voi liittää ihan itse. Tietenkin sitten ongelmistakin vastaat ihan itse. Mutta eipä taidan sitä sertifikaatinkaan omistajaa ongelmasi kiinnostaa kuitenkaan. Eli kvv-vastaava tosiaan tarkistaa ja rakentaja vastaa. Hyvästä vastaavasta työnjohtajasta ja kvv-vastaavasta kannattaa maksaa.

  VastaaPoista
 4. Otitte tekijäksi lopuksi Spigotin. Oliko se tunti- vai urakkatyönä ja pitikö tuo alkuperäinen arvio miten hyvin paikkansa. En osaa kohdistaa summia tuolta teidän kuluistanne. Meillä on juuri tämä kilpailutus menossa ja mietin, että pitäisikö sieltä Spigotista pyytää tarjous. Tuli KVV tätä kautta vai muualta.

  Ja kiitos, kun jaatte tietoa niin avoimesti eteenpäin :o)

  VastaaPoista