keskiviikko 13. kesäkuuta 2012

Lisää virheitä

Viime viikolla olin valvomassa ja auttamassa maaurakoitsijaa (sitä parempaa) sorapedissä ja sähkökaapelin vedossa. Sattuipa hälle vahinko ja nyppäsi kaivon hieman irti, kiviä putoili muutama jätevesikaivoon mutta lupasi käydä imuroimassa kaivosta kivet. Ei tosin vielä tietääkseni käynyt mutta eiköhän käy. Tein myös tarkistusmittauksia tontilla ja totesin että jossain nyt mättää kun kaksi kulmaa on joko väärässä paikassa tai arkkitehdin piirrustuksissä on virhe. Itse veikkasin ensimmäistä, ehkäpä mittamiehelle oli käynyt vaan virhe, 10cm heittoa kahdessa kulmassa.

Viikonloppuna pidettiin myös talourakoitsikan kanssa (Janar) palaveri tontilla ja lupasi aloittaa anturat ensi viikolla jos saan kaupungin tekemän sijaintitarkistuksen mukaiset oikeat kulmat tontille. Ei muuta kuin vastaavalle soittoa, joka hoitikin asian mallikkaasti ja kulmat ja korkeusmerkinnät tupsahtivat tontille tänään. Vastaavamme on vanha konkari ja omaa hyvät suhteet rakennusvalvontaan.

Tänään arkkitehti, joka on sama kuin naapurillakin, kävi tontilla naapurin kutsumana ja hyödynsin tilanteen kysymällä miten saan alapuolen naapureiden vastaiselle tontille tukimuurin. Tukimuuri on piirretty lupakuviin max 500mm korkeuteen mutta se ei tule riittämään. Olin ottanut asemakuvan mukaan ja kun sitä siinä syynäsin niin totesin: "Voi perjantai... ei ollut mittamiehen virhe."
Ja kun arkkitehti oli paikalla, ehdotti hän että muutetaan pohjakuvaa 10cm pienemmäksi kun kulmat on jo tontilla. Jaa... no rakennekuvat kun on jo tehty, ontelot ovat jo tilauksessa niin varmaan vaatii muutakin kuin 10cm heiton korjaamisen pohjakuviin. Soitto rakennesuunnittelijalle ja tarkisti samantien tuleeko ongelmia. Totesi ottaneensa huomioon pientä heittoa eikä usko että ongelmia tulee. Mutta lupasi tarkistaa tarvitseeko tehdä lisätyönä muutoksia. Pyysin myös arkkitehtia keskustelemaan rakennesuunnittelijan kanssa.

Hyvä että huomasin asian tässä vaiheessa, tarkkana saa kyllä olla.

Janar, joka on yksi Passiivikivitalojen luottourakoitsijoista, olikin jo tehnyt kuulemma tilauksen Passiivitripoista tontille. Huomiseksi! Siinä on vaan sellainen pieni ongelma ettei meillä ole Janarin kanssa vielä kirjallista sopimusta urakasta, urakoitsijan vastuuvapausvakuutus yms. pitäisi saada sukkelaan paperille. Ja mitäköhän vakuutuksia itse tarvitsen kaiken varalle jos jotain sattuu?

No, ehkä hermoilen ja epäilen turhan herkästi maaurakoitsijan ja naapurien kanssa käytyjen episodien vuoksi.

2 kommenttia:

  1. 10cm muutos vaiktuttaa ens alkuun pieneltä, mutta voi vaikuttaa ihan kaikkeen. Meillä tuli ikkunoista 20cm aiottua leveämmät (kuvan lukuvirhe) ja se aiheutti heti ketjureaktion.. Väliseiniä ja oviaukkoja piti siirtää, sähkörasiat oli väärässä paikassa, normaalisyvyiset komerot ei enää mahtuneet, alakattoa ja valaisimia jouduttiin muuttamaan..
    Olkaa tarkkana ja käykää kaikki asiat arkkitehdin kanssa läpi!

    VastaaPoista
  2. Moi, me pistimme vakuutuspuolen niinsanotusti tappiin rakennusprojektin ajaksi. Koostuu lainan kuolemanvaraturva plus henkivakuutuksien korvaukset on nostettu melkein tappiin, jokainen tietenkin laskee oman rahatilanteen ja lainan mukaan tämän. Myöskin kun koko perheellä on tapaturmariski ihan taatusti korkeampi kuin normaalisti, niin myös tapaturmakorvauksien tasoa nostettiin niin aikuisilla kuin lapsillakin. Raksalla on kotivakuutus, johon täydennetään valmiustasoa ja tämä korvaa normaalisti esim. varastettuja tavaroita siellä. Sekä se talkoovakuutus kannattaa ottaa myös, niin uskaltaa sitten pyytää kavereita/sukulaisia jelppaamaan. Tulemme pienentämään tapaturmakorvauksien tasoa, kunhan raksa valmistuu, ja henkivakuutuskorvauksien ja samalla vakuutusmaksujenkin tasoa sitten lainan maksuaikataulun mukaisesti ajetaan alas.

    Kauheeta säätämistä teilläkin näköjään näiden pohjien ja piirrustusten kanssa, tutulta kuulostaa. Itse en voinut uskoa silmiäni, kun anturan päälle kaupungin miehet mittasivat talon paikan ja se täsmäsi tismalleen - pelkäsin NIIN!!! =)

    VastaaPoista