tiistai 12. kesäkuuta 2012

Kun ei vain jaksaisi

Tänään on taas niitä päiviä, kun tekisi mieli laittaa tontti myyntiin ja jättää koko rakentaminen. Meillä ei ole ollut kovin ruusuinen tämä rakennuttajaura - tai joo erittäin piikkisen ruusuinen. Sanoin joskus, että rakentamisessa mennään yksi askel eteen ja kaksi taakse. Juu, näin mennään edelleen.

Maatyöt saatiin suunnilleen valmiiksi. Eihän siihen mennyt kuin pikkuisen reilu puoli vuotta kaikkinensa. Viimeinen vaihe vaati kolmen päivän työn ja Janin vahtimaan, että kaikki menee kuten pitää. Tuntuu kohtuuttomalta, että KAIKKEA pitää vahtia eikä keneenkään voi luottaa. Ja tietenkin kaikesta pitää tietää kaikki, jotta osaa vahtia. Edellinen maaurakoitsija jätti tosiaan jälkeensä virheen jos toisenkin. Lisäksi naapurin vastainen aita on korjaamatta. Tuskin hän on korjauttanut myöskään louhinnassa haljenneita naapuriasuntojen lattioita ja seiniä. Joudummekohan vielä joskus näistäkin maksamaan, kun maaurakoitsija ei saa hoidettua? Tontilla odottelee iso kasa louhetta, joka on niin isoa, ettei sitä voi käyttää täyttöihin. Löytyypä sieltä räjäytysmattojakin. Louhinnasta on jätetty osa tekemättä, salaojaputki oli väärässä paikassa, vesijohtoa ei ole suojattu rasitetien alla. Lista jatkuu.


Suojaamaton vesijohto

Rikottu aita

Tänään Jani kävi tontilla keskustelemassa naapureiden kanssa. Toinen näistä oli se naapurisovusta piittaamaton, toinen meidän viereen omaa taloaan rakennuttava tuleva naapuri, joka meitä höynäytti jo rasitetiessä. Olisimme tarvinneen allekirjoituksen paperiin, jotta maalämpökaivon paikkaa olisi muutettu pois louhekasan alta lähemmäksi tämän toiseksi mainitun naapurin rajaa. Suullisesti hän on jo luvan antanut. No nytpä lupaa ei hellinnytkään. Hän keksi kiristää meitä, että meidän pitäisi maksaa tonttien väliin tehty tukimuuri (josta ei ole ollenkaan sovittu, mutta jonka hän on rakennuttanut), muuten hän ei allekirjoita. Jep. Sitten jätetään vaikka se maalämpö laittamatta.

Ei vaan yhtään jaksaisi näitä jatkuvia sotkuja.

4 kommenttia:

 1. Voi teitä, on teitä kohdannut melkoisen monta ongelmaa... Yrittäkää jaksaa ja unohtaa kaikki kurjuus!

  VastaaPoista
 2. Onpa sattunut vastuuttomia tekijöitä teidän maatöihin. Laita ihmeessä firman ja tekijöiden nimiä, jottei muut mene samaan ansaan. Tsemppiä kovasti tuleviin raksapäiviin!

  VastaaPoista
 3. Kuulostaapa kurjalta! :/ On sitä kaikenlaisia tekijöitä maa pullollaan... Toivottavasti teillä jo pian lähtisi sujumaan. Miten voi olla tullut vielä kaupanpäälle noin myötätunnottomat ja piittaamattomat naapurit. HöH!

  VastaaPoista
 4. Sehän olikin sitten melkoinen koijari se teidän eka maanrakennusurakoitsija? Toisaalta jos hän olisi ehtinyt saada kaiken valmiiksi ennen talvea, silloin piilevät viat ja virheet (mm. suojaamaton vesijohto) olisi edelleenkin piilevä vika? Eli ihan kai hyvä että urakoitsija vaihtui viimeistään tässä vaiheessa. Toinen juttu sitten, että jaksatteko tapella liikaa maksetut rahat pois sieltä ekalta yrittäjältä, tai käytättekö asianajajaa ja/tai nahkaliivisiä prätkämiehiä saatavien perimiseen. Ei kai sieltä muuten makseta yhtään lanttia takaisin, ja sekin tietysti yksi vaihtoehto, että antaa asian vaan olla, ja keskittyy siihen mitä on edessäpäin.

  Olisiko muuten maalämmölle ns. todellisia vaihtoehtoja olemassa, jotta naapuri saa maksaa itse tukimuurinsa? Eiköhän tämäkin asia kallistu nyt sitten niin päin, että ei siihen kannata ottaa osaa enää mitenkään tällaisen kiristysepisodin jälkeen.

  Oletteko muuten jo liittyneet Facebookin Raksakimppa Uusimaahan? Siellä voi kysellä suosituksia urakoitsijoista, ja näkee toisten suositukset/moitteet jo tehdyistä urakoista. Muuten tämä homma ei ilmeisesti toimi, vaan omakotirakentajaa vedätetään niin kuin turistia etelän maissa, jossa uskotaan lujasti, että uusia tulee joka päivä kuitenkin.

  Itselläni on hiukan helpompaa, kun ostan remontti- ja rakentamispalveluita joka päivä muutenkin. Tällöin tunnen paljon yrittäjiä jo muutenkin, ja jos joku sekoilee eikä korjaa jälkiään, niin semmoiselta en tietysti osta enää yhtään mitään.

  Mutta silti näitä koijari-yrittäjiä on aina ollut ja varmaan aina on. Kun yrityksen hommat luottamuspulan ja yrityksen maineen kasvaessa jossain vaiheessa loppuvat, sitten seuraava yritys on jo valmiiksi perustettuna, ja samat koijarit ilmestyvät taas uudestaan markkinoille uudella toiminimellä, jossa taustanimet hiukan muutettu ja hiukan eri kokoonpanolla. Nyt kun koijarit ovat joutuneet käännetyn ALV ja veronumeron ja muun tehostetun valvonnan vuoksi kokonaan ulos isoilta työmailta, niin nyt nämä selvästikin ovat lähestyneet taloyhtiöitä ja omakotirakentajia. Mutta onneksi on Raksakimppa Uusimaa ja www.tilaajavastuu.fi - näiden avulla pärjää jotenkin.

  VastaaPoista