torstai 31. toukokuuta 2012

Passiivitalon alapohjan eristäminen

Mietin alapohjan eristämistä ja jäin pohtimaan EPS-levyjen vettymisen riskiä, ettei vaan aiheuttaisi maanvastaisessa alapohjassa kosteusongelmia. Periaatteessa alapohjan kapilaarikatko estäisi veden kapilaarisen nousun eristeeseen saakka. Höyrynpainetta yritin tutkia myös ja epäselväksi jäi voiko EPS-levy vettyä höyrynpaineesta?
SPU-levyt eivät ainakaan vety mutta ovat kalliimpia. Meille tulee lattialämmitys ja siksi laittaisin hyvät eristykset alapohjaan. Jos laittaisin SPU-levyä niin esimerkiksi Finnfoam 210mm (3 x FL-200/70mm) voisi olla passeli, sillä pääsisi u-arvoon 0,13. Tosin, jostain luin että passiivitaloissa alapohja pitäisi olla 0,09.

Hintaa n. 7.5€/m2 ja tarve n. 3x100m2 eli rapian 2300€.

2 kommenttia:

  1. Jani: "jäin pohtimaan EPS-levyjen vettymisen riskiä..."

    Mistä suunnasta se vettyminen tapahtuisi? Alhaalla riittävän paksu kapillaarikatko, sieltä ei nouse mitään, jos vaan se kapillaarikatko on riittävän karkea ja korkea.

    Entä mistä suunnasta se höyrynpaine sitten uhkaisi? Eristeen päällä on betonivalu? No OK, se on toki aina huokoinen, siksihän nykyisin alapohjan alle laitetaan aina varuilta myös Radon-putket, jotta ne voidaan tarvittaessa ottaa käyttöön.

    Ja entäs jos EPS-levy vettyisikin? Pääasia että se ei homehdu. En kyllä usko että vettyykään, sitähän nyt yleisimmin alapohjassa on käytetty, eikö vaan.

    Ei toki estettä sille, ettei alapohjassa voisi käyttää SPU:takin, mutta eikös SPU:n kalliimpaa hintaa yleensä kompensoida sillä, että sen avulla saadaan lisää rakennusneliöitä, eli käytetään siksi etupäässä seinärakenteissa?

    Millä se lattialämmitys lämpeää? Vesitakka? Hybridivaraaja? Maalämpö? Mietinnässä vielä?

    Teilläkin siis 2-kerros ratkaisu, eli tuleeko lattialämmitys molempien kerrosten lattioihin? Talo Värjölän blogissa lämmönsiirto oli ajateltu ilmavirran mukana (lämpöhän nousee aina ylös), mutta se ei ilmeisesti toiminut ihan parhaalla mahdollisella tavalla (takan lämpö ei vaan noussut rappujen kautta ylös).

    Eli paljonko passiivitalo ylipäätään lämmitystä tarvitsee ja miten se lämpö pitää siirtää eri huoneisiin?

    VastaaPoista
  2. Sillain sitä mietin että kun höyrynpaine on yleensä alhaalta ylös ja jos sen myötä EPS vettyisi niin siinä menisi alapohjan eristävyys.

    Lämmitys on mietinnässä vielä, ehkä maalämpö ja varaukst vesitakalle ja aurinkopaneeleille. Se Tulilattia olisi myös todella hyvä, saisi veden pois lattiasta ja "säästäisi" takan hinnan.

    Meille tulee lattialämmitys molempiin kerroksiin. Lämmitystarve on meillä noin 9000kWh, lämmin käyttövesi 5500 kWh.

    VastaaPoista