perjantai 25. toukokuuta 2012

Hybridillä kulutus minimoituu

Savumaxin Nikolas laski meidän energiatodistusta vastaan miten sähkön osuus lämmityskuluista minimoidaan hybridijärjestelmällä:
* Energiatodistus sähkölämmityksellä:                     14.793 kWh
* Ilmanvaihto 93% vuosihyötysuhteella -2.300 kWh:  12.300 kWh
* Aurinkokeräinjärjestelmä 8 m2 -4.400 kWh:           7.900 kWh
* Takka + savukaasujen lämmön talteenotto -6.900 kWh: 1.000 kWh

Loppulukemaan 1000kWh ei pääse edes maalämmöllä... tosin, ei niitä suoraan voi verrata kun polttopuutkin maksaa, varsinkin pääkaupunkiseudulla.

3 kommenttia:

  1. Jännät lukemat. Itse suhtautuisin kriittisesti ainakin IV-koneen hyötysuhteeseen sekä aurinkokeräinjärjestelmän antamaan tuottoon. Molemmat vaikuttavat ainakin minusta yläkanttiin vedetyiltä.

    Ja kuten mainitsitkin, polttopuu maksaa, jos sitä ei ole omasta takaa saatavilla.

    Toinen juttu on sitten se, että miten hyvin tuo lähtölukema eli energiatodistukseen laitettu lukema-arvio pitää paikkansa. Ainakin meillä todistukseen tuli lukema 16 000kWh, joka on rajusti yläkanttiin - itse arvioin, että pääsemme alle 10 000kWh:n sähkön vuosikulutukseen (takan ja saunan kiukaan polttopuiden käytön antamaa säästöä ei ole laskettu tähän).

    Jos ja kun jotain hankit/asennat ja saat käyttökokemuksia, niin kerrothan täälläkin?

    Otto.

    VastaaPoista
  2. Ajattelin kyllä jatkaa blogia rakennusurakan jälkeenkin, ainakin tuosta energian kulutuksesta. Myös kosteus- ja lämpötila-antureita ajattelin hieman laittaa sinne tänne alapohjaa. Jos menen maalämpöön niin teen varaukset siltikin vesitakkaan ja aurinkokeräimille. Maalämpöpumpusta saa lämmitysenergiakulutuksen tiedot tuotetusta lämpöenergiasta. Jos maalämpöön joskus kyllästyn niin on ainakin IV-koneelle esilämmitys ja viilennys suoraan maalämpökaivosta, kaivon pitäisi kestää rakennuksen eliniän ainakin.

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoista pohdintaa lämmitysjärjestelmästä. Minä olen aloittamassa taloprojektia 160m2 3-kerroksessa ja autotalli ja varastotilaa 80m2 2-kerroksessa. Talosta voi hyvinkin tulla passiiviitalo ja pohdin tässä mahdollisia säästöjä verrattuna taloihin, joissa seinä U-arvo n 0.17 vrt passiivitalon U-arvo 0.10. Muut rakenteet, eli ikkunat, alapohja ja yläpohja ovat yhtä hyvät. Maalämpö tuntuu helpolta ratkaisulta, mutta ehkä turhan kalliilta. Ajattelin myös vaihtoehtoa, jossa olisi vesikietoinen lämmitys kellarissa, keittiössä, pesutiloissa ja eteisessä, siis tiloissa joissa on laattalattia. Jonkun verran säästäisi rahaa kun ei se lattia lämmituskään ole ilmainen. Mitenköhän autotalli ja sen alla oleva varaston lämmitys kannattaisi hoitaa?

    t. Otto A

    VastaaPoista