tiistai 30. lokakuuta 2012

Takka ja sen paikka

Olemme huonoja tekemään päätöksiä ja näin taloa rakentaessa se ei ole kovin kätevä ominaisuus. Yksi monista mietityttävistä asioista on takka. Mielipide on tässä matkan varrella muuttunut monesti, jopa ihan päivittäin. Nyt pitäisi vihdoin alkaa tehdä päätöksiä, sillä jos haluamme muurattavan hormin, niin sen aika on pian.

Meillä on kolme kilpailevaa ehdotusta:

Hahmotusavuksi olohuoneen pohjapiirrustus:

A) Jötul FS 84 kevyttakka olohuoneen ja portaikon vastaisen seinän nurkkaan + takka sulautuu nurkkaan eikä vie paljon huomiota
+ olohuoneen sisustusta ei tarvitse lyödä lukkoon, vaan takan sijoitus antaa myös sisustukselle useita vaihtoehtoja
+ ei vie paljon tilaa olohuoneesta

- sopiiko tyyliin
- onko liiankin vaatimatonB) Esim. Nordpeis London tai Jersey, jotka ovat vain vajaa 50cm syviä, mutta melko leveitä olohuoneen takaseinän keskelle, kuten kuvassa

+ haaveilen sohvasta ja nojatuoleista sijoitettuna vastakkain
+ takka olisi olohuoneen keskipiste     
+ eniten silmää miellyttävä ratkaisu  

- tuleeko liikaa ulos takaseinästä
- mihin tv? (portaiden vastaiselle seinälle nojatuolin taakse)


C) Läpitakka, joka samalla olisi seinä portaikon ja olohuoneen välillä


+ näyttävä
+ toisi jotain jujua olohuoneeseen
+ avartaisi olohuonetta, kun yläosa jäisi auki
+ takkatulen näkisi myös keittiöstö

- massiivinen, vie koko seinän
- mihin tv? (takaseinälle, mutta entäs nojatuoli, sohva?)
- sitoo sisustuksen
- sopiiko tyyliin?

19 kommenttia:

 1. No älä mitä, vaikeaa on ;-)

  VastaaPoista
 2. Äänestän keskimmäistä vaihtoehtoa!

  VastaaPoista
 3. Takan valinta on ei ole helppoa. Omia kriteereitäni ovat suoralinjaisuus, varaavuus, takan pinta ei saa tulla tulikuumaksi, riittävän iso luukku, leivinuuni. Ei ole vielä löytynyt sopivaa. Itse jäin vielä miettimään, onko mahdollista tässä vaiheessa vielä vaihdella takan paikkaa? Eikö lupakuviin ole pitänyt takan paikka jo määritellä? Entä onko takan ja piipun paino otettu huomioon ontelolaatoissa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Takan paikkaa voi rajoitetusti siirtää, varsinkin kun meille ei ole tulossa varaavaa takkaa. Hormi tietenkin saattaa olla painava jos meille tulisi OnPiippu. Se on edullinen vaihtoehto. Toinen vaihtoehto, parempi ehkäpä, on HärmäAir AirIn-piippu.
   Jani

   Poista
 4. Tiedätkö, me rysäytimme tänään päätöksen takka-asiasta. Se otti kyllä aikaa kypsyäkseen ja pitkään sitä pohdittu ja väännetty. Valkoisesta aloitettiin ja nyt lopulta päädyttiinkin valitsemaan musta!! Että ei sen dramaattisempia muutoksia sitten...
  Meillä takka tulee alakerran takkahuoneeseen, jos olisi tullut yläkerran olkkariin niin olisi ehdottomasti ollut valkoinen. Takkahuonetila on vähän graavimpi tunnelmaltaan ja takka/takkaseinäkin saa olla rouhea, möhkälemäinen. Tiilerin Funkis Oliver nyt sitten valittiin.

  VastaaPoista
 5. Mielestäni A vaihtoehto on paras. Antaa muuntelumahdollisuuksia tulevaisuudessa sisustuksen suhteen.

  VastaaPoista
 6. Mahtuvatko vaihtoehdossa B tv ja takka vierekkäin samalle seinälle? Kaksi samankokoista mustaa suorakaidetta vierekkäin. Tai kuten esim. Kelly Hoppen monesti sisustaa, eli telkkari takan päälle. Googleta Kelly Hoppen fireplace and tv niin näet mitä tarkoitan.

  VastaaPoista
 7. Meillä lähes vastaava kuin tuo B vaihtoehto. Muuri koko seinän korkuinen. Takka on seinästä eteenpäin ulos vain 5cm ja muurin reunassa lisäksi manttelikehys. Varsinainen takaosa muutosta tulee ulos takana olevan huoneen seinästä. Tätä ratkaisua ehdotti kuitannut muurari ja olemme olleet tosi tyytyväisiä.
  Tuula

  VastaaPoista
 8. Äh, pad käänsi taas sanoja sotkuksi kun en pitänyt varaani.
  Eli siis: takkamuurin takaosa tulee siis takana olevasta huoneesta ulos seinästä. Siellä se ei haittaa yhtään. Ja edessä vaan 5cm ja mantteli. Takan muurannut muurari ehdotti tätä ratkaisua, ja on ollut hyvä. Tuula

  VastaaPoista
 9. Mitkä ovat olohuoneen mitat? Mietittekö ollenkaan kalusteiden sijoittelua olohuonetta suunnitellessanne? Vaikuttaa kovin rikkonaiselta ja siten vaikeasti kalustettavalta tilalta. Pitäkö tv:n olla samassa huoneessa? Voisiko se olla alakerran takkahuoneessa?

  VastaaPoista
 10. Entä jos olohuone olisi tavallaan jaettu kahteen osaan. Ruokailutilan päätyyn, esim. pariovien oikealle puolelle takka ja pari nojatuolia ja siihen päätyyn mihin takka piirretty tulisi tv:n katselupaikka.

  VastaaPoista
 11. Tai takka tuonne ruokailutilan ikkunoiden väliin. Ja sinne parioven oikealla puolelle vinottain nojatuoli.

  Ja tv seinälle, jossa se on piirustuksissa. Keskelle seinää. Ja kaksi sohvaa vastakkain, kuten kuvassa B. Mutta takan paikalla olisi sitten tv.

  Mutta jos takka syö liikaa ruokailutilaa, niin sitten sinne nurkkaan, pariovista oikealle. Ja nojatuoli ruokapöydän lähelle, suunnattu vinottain takkaan ja sohville.

  Näin sen itse tekisin. Juuri rakentaneen kommentti tämä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa miettiä takan paikka tarkkaan. Naapurit voivat nähdä tulenkajon ikkunasta ja valittaa siitä. Lisäksi savut saattavat kulkeutua heidän tontilleen, joten piipun pitää olla tarpeeksi korkea, mielellään harjakorkeus +10m.

   Poista
 12. Tässä yksi vaihtoehto lisää.

  http://kuvaton.com/k/Y4uq.jpg

  VastaaPoista
 13. itse laittaisin takan nurkkaan. Piirrustusten pohjalta näyttäisi siltä, ettei läpihuoneen takka mahdu portaiden viereen, kulkutilaa ei jää tarpeeksi. Ehjälle seinälle sijoitettaessa tv:lle ei jää muita sijoituspaikkoja kuin portainen takana oleva seinä, isompi tv ei mahdu takan päälle tai sen viereen samallae seinälle. Nurkkaan sijoitettaessa huoneen kalustaminen on helpointa ja mahdolliselle tv:llekin jää kaksi vaihtoehtoista seinänpätkää.

  VastaaPoista
 14. Hei Anonyymi 2.11.19:43.

  Miten niin isompi tv ei mahdu takan päälle? Hyvin mahtuu! Sille voi esim. muurata syvennyksen siten, että tv:n ulkopinta on samassa tasossa takan lasin kanssa.

  Miten niin läpihuoneen takka mahdu portaiden viereen? Jos se olisi sillä seinällä, missä portaat tekevät käännöksen. Siis olohuoneen pariovien suuntaisesti.

  VastaaPoista
 15. Wau, onpas tänne tullut paljon kommentteja ja ehdotuksia. Niitä on kiva lukea.

  Olohuoneen mitoista sen verran, että tuo porrasseinä on 2,1m, takaseinä 3,9m ja parioviseinä 5,5m. Läpitakan idea olisi siis korvata kokonaan tuo portaiden vastainen seinä.

  KAlustusta kyllä mietittiin jo suunnitelmavaiheessa. Tuohon ylos ikkunan eteen tulee kaksi nojatuolia ja olohuoneen alaosa on sitten sohvaryhmää varten. Meillä on nykyisessä asunnossa hyvin samanlainen olohuone, vähän pienempi vain, joten tilan kalustamisesta on sinänsä kokemusta. Nykyisessä takka vain on ruokatilan puolella, ei olohuoneessa. Nyt haluaisimme takan enemmän esille.

  VastaaPoista
 16. Saako portaisiin asentaa kuumenevan osan? MItn lasin kestävyys, ettei mene hajalle, jos joku törmää siihen?

  VastaaPoista
 17. Kuten Sannallakin, meilläkin on musta takka, Uuniseppien Halti. Todella hyvä pinta pitää puhtaana (uusi, vielä kostea hormi ei välttämättä vedä!!) ja näyttävän näköinen. Miettisin sijoituspaikkaa valittaessa myös korvausilman saatavuutta.

  Se, että takka ei ole varaava ... kuulostaa minusta todella omituiselta. Ihan energiakriisitilanteita ajatellen. Ei-varaava takka kun tuottaa vain hiukkaspäästöjä jo valmiiksi saastuneeseen kaupunki-ilmaan...

  VastaaPoista