tiistai 13. joulukuuta 2011

Rakennuttamisen lakeja osa 1

Olemme saaneet viime aikoina oppia rakennuttamisen viidakosta. Puheet siitä, että kaikki vetävät kotiin päin ja kaunistelevat lukujaan, hintojaan ja taitojaan eivät ole ihan tuulesta temmattuja. Esimerkkinä alv. Sehän ei koskaan sisälly mihinkään hinta-arvioihin. Ihan kivoja yllätyksiä, kun olemme puhuneet ja sopineet tietyistä summista ja sitten kun lasku tulee, niin sopimaamme summaan on lisätty 23%. Tyhmät me, kun ei tajuttu että tietenkin rakentamisessa puhutaan aina alvittomista hinnoista.

Tai urakkahinnat. Ne on todellakin vain arvioita ja  alakanttiin. Meidän rasitetiemme piti tulla maksamaan kokonaisuudessaan 7000€, josta meidän osuutemme on 2/3 ja naapurin 1/3.  Sovimme, että yhteinen maaurakoitsijamme tekee tien samaan aikaan kuin naapurin muutkin maatyöt ja meitä laskutetaan omasta osuudestamme. Kummasti hintaa kertyikin tuplasti eli 14 000€. Osa tuli tietenkin alvista, mutta paljon jää vielä selittämättä. Hinta oli sovittu suullisesti tämän naapurin kanssa, joka on ammatikseen rakennuttaja. Tulee huijattu olo. Etenkin, kun kyselimme tarkempia kuitteja, niin sellaiset ovat kuulemma hankalasti löydettävissä.  Kustannuserittelyn materiaalit maksavat verkkokaupassa vähemmän kuin naapurin meille tekemässä laskussa.  Esimerkkinä suodatinkangas, jonka naapuri tilasi,maksoi 553€ /150m2. Verkkokaupasta kangasta saa hintaan 390€/750m2. Ilmeisesti hän on tilannut isomman rullan, mutta missä loppu suodatinkangas on? Naapuri selitti tilanneensa rullan, jonka sai nopeasti, sillä hänellä ei ollut aikaa etsiä halvempaa. Taisi sitä paitsi tilata omassa omistuksessa olevasta rautakaupastaan... Mutta milläpä todistaa epäilykset ja toisaalta, ei viitsisi naapurisopua pilata alkuunsa (lähinnä emme kaipaa lisää harmeja).

Jatkamme opiskelua.

2 kommenttia:

  1. Tiedoksi vain, että jos kuluttajalle annetaan hinta, niin sen pitää sisältää ALV. Ja sitä ei voi lisätä hintaan enää jälkikäteen. Jos laskussa on ALV lisättynä, niin reklamaatiota vaan kehiin, eikä suostu maksamaan sitä ALV-hintaa vaan sen, mikä on ilmoitettu. Niin ja vielä.. kannattaa kaikki sopia kirjallisesti tai sähköpostitse. Jos käy puhelinkeskustelun, niin sopii, että joko jompikumpi tekee keskustelusta tekstin sähköpostiin ja toisen pitää kuitata se hyväksytyksi sähköpostissa. Kantapäänkautta tosiaan oppii..

    VastaaPoista
  2. Miksi ihmeessä suostutte maksamaan tuon summan? Eihän tuo ole enää naapurisopua vaan ryöstöhinnoittelua ja kyllähän kuitit kuuluu aina saada, vaikka naapuri onkin. Älkää nyt antako toisen käyttää hyväksi, kun sitä yrittää. Hirmuisesti tsemppiä ja pysykää tiukkoina!

    Kuluttajakaupassa täytyy aina antaa alvilliset hinnat kuten em.kommentoija kirjoitti eli ei niitä tarvi maksaa jälkikäteen. Eikö teillä vastaava mestari hoida näitä asioita ja katso että sopimuspuoli ja hinnat on oikein laskettu? Sehän kuuluisi kaiketi hänen hommiin, kun on alan asiantuntija ja vastaa projketista.

    VastaaPoista