maanantai 19. joulukuuta 2011

Kumpi ja kampi tappelevat...

Kaivurit seisoskelevat tontilla, kaadetut puut on pilkottu ja pinottu, sauna odottaa purkamista ja torstaina juuri ennen joulua pidetään vielä aloituskokous. Sitten voikin joulupyhien jälkeen aloittaa louhimisen. Pitäisi siis ehkä myös vähitellen päättää, että mistäs materiaalista ja kuka rakentaa talon maatöiden jälkeen...

Olemme nyt sentään päässeet sellaiseen pisteeseen pohdintojemme kanssa, että loppusuora alkaa häämöttää. Finaalissa taistelevat Bassotalo ja Passiivikivitalot. Semifinaaleihin pääsivät Lammi ja Lakka, joista molemmista kyllä tuli hyvä tarjous ja palvelukin oli kiitettävää. Lammi ei ole vielä ihan täysin poissuljettu, sillä valuharkko olisi kyllä materiaalina mielestämme paras. Lammin tarjous vaan meni jo umpeen ja miinuksena myös se, että urakointitarjous koskee vain pystytystä ja joutuisimme hankkimaan eri urakoitsijan sisätöihin. Lakka hinnoitteli itsensä ulos, mikä on harmi, sillä heilläkin olisi materiaalina valuharkko ja asiakaspalvelu oli Lammia parempi. Bassotalo tuntuu kaikinpuolin neutraalilta vaihtoehdolta, joka on ihan hyvä ja riskitön. Passiivikivitaloissa kiehtoo passiivi-ominaisuus, joka tulevaisuudessa on valttia, mutta samalla mietityttää itse harkon kestävyys ja toimivuus Suomen olosuhteissa.

Olemme pyytäneet finaaliparilta tarjoukset, joihin sisältyy töineen (Passiivikivitalon osalta töistä vastuussa Akomart) kaikki muu paitsi lvis, pintamateriaalit ja kiintokalusteet. Hinnassa ei ole sanottavaa eroa. Bassotalon Juusolle erityiskiitos kaikesta työstä projektimme eteen - hän on jaksanut räätälöidä tarjousta ja auttanut ymmärtämään mitä kaikkea rakentaminen sisältää ja missä voimme säästää.

Tässä vähän plussia ja miinuksia finalisteista.

Bassotalo
+ erinomainen asiakaspalvelu
+ kaikki työt samasta paikasta -> hallittu kokonaisuus
+ esittelykohteet vakuuttavia

- kevytsorabetonieristeharkko ei valuharkon veroinen
- ei voi rakentaa talvella

Passiivikivitalo
+ rakentaminen talviolosuhteissa mahdollista
+ erinomainen lämmönpitävyys
+ teräsbetonirunko
+ hyvä asiakaspalvelu
+ edullinen

- eriste ulkopinnalla mietityttää - rappaus eristeen päälle
- parvekkeiden, keittiökaappien tms kiinnitys runkoon
- sisäseinät kipsilevyä
- kylmäsillat?
- kosteustekninen toimivuus?
- lämmitystapa passiivitalossa ei ole yksiselitteinen, vaan vaatii perinpohjaista perehtymistä
- viilennystarve kesällä


... kumpi voittaa?

9 kommenttia:

  1. Voi vinde on siinä miettiminen... Mutta tosi hyvin jo että jäljellä enään kaksi!

    VastaaPoista
  2. Meillä on vähän samanlaiset mietinnät meneillään. EPS harkot houkuttaisi, mutta tuo pehmeä pinta epäilyttää. Kuulopuheiden perusteella kuitenkin ihan pätevä rakennustapa kyseessä. Kantava rakenne on kuitenkin teräsbetonia, ja eristysarvot omaa luokkaansa verrattuna muihin kivitaloihin.
    Valmiinahan tuota ei pysty erottamaan onko kyseessä "aito" kivitalo vai sitten eps rakenteinen.

    Miksi muuten kylmäsillat ovat - puolella passiivikivitaloilla?

    VastaaPoista
  3. Kylmäsilta tulee kun esimerkiksi ulkoseinään tuleva kiinnitys (parveke, tikkaat) tuodaan ulkokuoren eristeen (eps) läpi kantavaan seinärakenteeseen (teräsbetoni). Jos esimerkiksi parveke ja välipohja ovat samassa tasossa niin kylmä tulee ulkoa välipohjaan. Tosin, kylmäsillan pinta-ala on melko pieni joten kylmentävä vaikutus pitäisi olla myös melko pieni. Pitää kuitenkin muistaa että kosteus hakeutuu aina kylmään päin.

    Bassotalossa kantava rakenne on ulkoseinässä ja eriste sen takana, joten kylmäsilta katkeaa eristeeseen.

    VastaaPoista
  4. Ihan näin se ei mene, koska eristettä on kantavan rakenteen molemmilla puolilla.

    Kiinnikkeet vedetään eristeen läpi valutilaan, muttei kuitenkaan koko harkon läpi, jolloin siitä ei muodostu kylmäsiltaa.

    Välipohjassa ontelolaatta makaa vain kantavan rakenteen päällä, ja eristettä on vielä ulkoseinän puolella, esim passiiviharkoissa yli 25cm.

    VastaaPoista
  5. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kommentista Tuoski!
    Jos välipohjan ontelolaatta makaa kantavan rakenteen päällä niin käsittääkseni siinä on kylmäsilta (välipohjaa ei ole eristetty kantavasta rakenteesta), eikö?

    VastaaPoista
  7. En nyt oikein ymmärrä miten siitä tulee kylmäsilta kun koko kantava rakenne on eristeen lämpimällä puolella?
    http://www.malander.fi/assets/galleries/63/1t3.jpg
    Tuossa kuvassa näkyy miten runkorakenne on eristeiden välissä, ei siis kylmässä tilassa, ja ontelolaatta on kauttaaltaan eristeiden lämpimällä puolella.

    VastaaPoista
  8. Hyvä kuva!
    Kuvassa ulkoseinässä on eriste. Jos eristeen läpi tulee esimerkiksi kiinnitteet parvekkeelle tai tikkaille niin kylmäsilta tulee kantavaan seinärakenteeseen. Kantavasta seinärakenteesta välipohjaan. Välipohja ei ole kauttaaltaan eristetty sisätilasta, kuvassa eriste on ontelolaatan päällä.

    Onko sellaista kuvaa missä on esitetty parvekkeen kiinnitys kantavaan seinään?

    VastaaPoista
  9. Kumpi voitti vai vielä mietintää? Meilläkin Bassotaloilta (Juusolta ;)) hyvä tarjous ja vaikuttaa muutenkin ihan hyvältä parin muun ohella. Finaalipaikat ei tosin meillä vielä jaossa, kun kilpailutus oli vasta joulun alla ja osa tarjouksista puuttuu, mutta katsotaan...

    VastaaPoista