tiistai 1. lokakuuta 2013

PoE ja LED-valaistus

Meillä valaisimet ovat suurimmaksi osaksi led-valaisimia, joista suurin osa on erillisellä virtalähteellä (isoja) ja seinävalaisimet sisäisella virtalähteellä (pieniä). Ledien mainostetaan olevan todella pitkäikäisiä mutta entäs virtalähteiden, hajoaako ne ennen valaisimia? Virtalähteissä on kuitenkin enemmän elektroniikkaa kuin itse valaisimissa, joten veikkaisin että eivät kestä yhtä pitkään.

Kysyin led-toimittajalta miksei valaisimiin ole yhtä keskitettyä virtalähdettä vaan jokaiselle on omansa. Vastauksena sain että pitkät vedot virtalähteeltä valaisimelle aiheuttavat led-valaisimille häiriöitä. Lieko tarkoittanut sitten esimerkiksi kännykkää tai vieressä kulkevia 230V sähköjohtoja.

Tänään tuli mieleen että jos veto virtalähteeltä valaisimelle olisi häiriösuojattu, esimerkiksi CAT5-tason ethernetjohto, niin häiriöitä ei varmaankaan tulisi. PoW (PowerOverEthernet) on standardi virransyöttöön parikaapeli pitkin, sillähän asian voisi hoitaa? Laitteen (valaisimen) suurin tehontarve saisi olla 15W, joka riittäisi mainiosti.

Muutaman artikkelin aiheesta löysin netistä mutta en yhtään Suomessa toimivaa verkkokauppaa, jossa tuollaisia myytäisiin. Ehkä niihin liittyy jokin ongelma?

2 kommenttia:

 1. Halvimmalla pääsee kahden euron injektorilla (johon joutuu oman virransyötön väkertämään):
  http://www.ebay.ie/itm/PoE-Power-Over-Ethernet-Injector-Splitter-Adpater-Cable-/261256629001

  Ja jos haluaa oikean PoE kytkimen niin menee about sata puntaa http://www.amazon.co.uk/Netgear-Gigabit-Smart-Switch-Fiber/dp/B003GOFIBS/

  En ole kyllä itse vielä ehtinyt oikeasti kokeilemaan. Hyllyllä odottaa kasa injektoreita eri projekteja...

  VastaaPoista
 2. "Tänään tuli mieleen että jos veto virtalähteeltä valaisimelle olisi häiriösuojattu, esimerkiksi CAT5-tason ethernetjohto, niin häiriöitä ei varmaankaan tulisi."

  Jos syöttää tasajännitettä kierrettyyn pariin, niin ei se mitenkään taianomaisesti niitä häiriöitä estä. Kannattaa tutustua kierretyn parin toimintaperiaatteeseen: http://en.wikipedia.org/wiki/Differential_signaling Vastaanottavassa päässä tarvitaan aina erillinen häiriönsuojaus.

  VastaaPoista