keskiviikko 10. heinäkuuta 2013

Puuhapete - kaiken korjaa...

...vai oliko se McGyver?

...vai sittenkin Jani?

Niinpä siinä kävi, että urakoitsijamme taisi kadota lopullisesti. Hän vaati saada tulla tekemään loppuun talomme, mutta katosi kuin tuhka tuuleen jo yli kuukausi sitten. Hänen työmiehensä ehti vain aloitella pääsisäänkäynnin portaita parin päivän ajan ja sen jälkeen mitään ei ole tapahtunut, eikä kukaan tunnu tietävän missä urakoitsija on. Me toki lähetimme reklamaation ja irtisanomisen (ensimmäinen irtisanominen tehtiin jo tammikuussa, kun urakoitsija häipyi ensimmäisen kerran, mutta hänen mukaansa se ei ollut pätevä) heti kun oli selvää, ettei hän ole tulossa jatkamaan työmaata. Kesäkuussa ei ollut enää ylitarjontaa raksamiehistä ja niinpä Jani on tehnyt kaiken itse. Urakoitsijan ensimmäisen työmiehen jäljiltä virheitä löytyy pilvin pimein ja Jani on korjaillut myös niitä rakentamisen ohella.

Niin, meidän piti rakentaa lähes avaimet käteen -periaatteella, sillä itse tekeminen on aikamoinen koettelemus perhe-elämälle.  Meillä kun on kolme pientä lasta ja edelleen vaarallinen tontti, jossa tuota nuorimmasta ei voi jättää hetkeksikään vahtimatta,  niin käytännössä minä hoidan lapset ja kodin ja Jani rakentaa yksin. Lueskelin asuntomessulehteä, jossa eräs yksilapsisen perheen äiti selitti, ettei hän ymmärrä sitä, että raksa-aikana perheenäiti hoitaa lapset ja mies rakentamisen - asiat pitäisi tehdä yhdessä. No, ensinnäkin heidän talonsa oli avaimet käteen -puutalo ja toiseksi heidän ainoa lapsensa on raksa-aikana ollut ihan pieni vauva. Vähän toista on ollut meidän kuopuksen kanssa, joka viime vuonna oli erittäin vilkas 1-vuotias ja nyt joka paikkaan ehtivä, kaikkivoipainen 2-vuotias, jota ei mikään pidättele. Noiden meidän 5-ja 6-vuotiaiden poikien kanssa kyllä pystyisi rakentamaan. Varmasti riippuu ihan talosta ja perheestä, kuinka lasten kanssa raksaaminen onnistuu. Kyllä Janin kanssa puhuimme, että emme voi suositella rakentamista lapsiperheelle. Meillä se on tarkoittanut sitä, että Jani on menettänyt vuoden lasten elämästä ja lapset nähneet vuoden verran isäänsä hyvin vähän. Juuri tätä yritimme välttää siten, että palkkasimme yhden urakoitsijan hoitamaan kaiken rakentamisen alusta loppuun. Mutta kuinkas sitten kävikään...

                                                   Autokatoksen lattiavalun valmistelua


Kattoterassin vedeneristys bitumilla

Pääsisäänkäynnin pylväiden ja porraskaiteiden rakennusta
 Kattoterassin seinistä puuttui useasta kohdasta betonia isoilta alueilta. Jani korjasi seiniä leikkaamalla styroksiin aukkoja ja valuttamalla aukoista betonia tyhjiin kohtiin. Onneksi Jani huomasi virheet, sillä nämä seinät tulevat kantamaan 40m2 lasiterassia. Kuinkahan olisi käynyt, jos tyhjiä kohtia ei olisi täytetty.

Eilen tontille tuli telineet rappausta varten. Sitä ei sentään tarvitse Janin tehdä itse, vaan hommaan on palkattu Passiivirakentajat.

12 kommenttia:

 1. On teillä ollut kyllä epäonnea matkassa. Arvostan ihan hurjana, että olette "täysipäisinä" tuosta selvinneet ja vielä lapsiperheen arkeakin pyörittäneet. Nyt voitte seuraavat 50 vuotta (ainakin) ajatella, että kun selvisitte tästä, niin selviätte sitten muustakin :)
  Kovasti jaksamista!

  VastaaPoista
 2. Hienoa ettette kuitenkaan ole jääneet voivottelemaan tilannetta, koska se ei edistäisi hommia ollenkaan. Toivottavasti saatte joskus jotain korvausta väärin tehdyistä hommista, mutta pääasia että hommat etenee noinkin. Tuota pienten lasten lanssa rakentamista olen aina kunnioituksella seurannut, koska isompienkin lasten vanhempana haasteita riitti jo pelkässä rakentamisessakin. Parisuhdetta yhdessä rakentaminen voi jopa parantaa ja ainakin minulle se antoi luottamusta siihen, että nainekin osaa. Mutta hienosti olette selvineet! Tsemppiä!

  VastaaPoista
 3. On kyllä aivan hanurista jos joutuu itse tekemään niitä hommia joihin on ammattilaisen palkannut. Meilläkin vika- ja puutelista on ollut runsas, mutta niitä sentään paikkaillaan ja korjataan.

  VastaaPoista
 4. Olen samaa mieltä, että se on ihan perheestä kiinni kuka pystyy rakentamaan kun lapset on pieniä. Me rakennamme käytännössä mieheni kanssa kahdestaan. Meillä on 7 vuotias poika joka jaksaa pelata i pad:llä ja leikkiä naapurin pojan kanssa. Mutta on tosi raskasta.

  Millaista bitumia te käytätte tuohon terassin? Meidän pitäisi itsekin laittaa bitumit terassiin, mutta ollaan mietitty, että millaista kannattaa laittaa? Onko tuo sellaista itse liimautuvaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jani levitti terassin pohjalle bitumipohjaista kosteuseristystä (bitumiliuos)pari kerrosta. Kokeilimme asentaa noita itseliimautuvia bitumirullia, mutta se oli niin hankalaa, että Jani päätyi tuohon pelkkään kosteuseristykseen rakennesuunnittelijan siunauksella. Meille tulee siis päälle kuitenkin lasitus.

   Poista
 5. Hei, meillä oli pienin 6kk, keskimmäinen 2v ja vanhin 4v kun aloitettiin reilu vuosi sitten rakentamaan. Melko rankka vuosi on ollut, eikä oikein muita vaihtoehtoja ollut kuin minun hoitaa lapsia kotona ja miehen rakentaa taloa. Harmittavinta on ollut juuri miehen poissaolo lasten elämästä. Nyt kuitenkin lauantaina meillä muutto uuteen kotiin ja alkaa arki helpottumaan. Tsemppiä teille! :) Jokainen tekee omat ratkaisunsa rakentamisenkin suhteen.

  VastaaPoista
 6. Meillä oli pienet lapset ja suunnilleen avaimet käteen-ratkaisu, itselle oli ihan riittävästi hommaa pelkässä siivouksessa ja materiaalien valinnoissa, jotain juttuja käytiin myös itse ostamassa. Jo pelkästään se rautakaupoissa ramppaaminen vei tuhottomasti aikaa. En tosiaan minäkään ihan pienien lasten kanssa alkaisi ihan itse rakentamaan. Muuttopäivän jälkeenkin on riittänyt jo vuoden verran "kaikenlaista pientä" hommaa, osa sujuu lasten kanssa hyvin, osa huonommin...

  VastaaPoista
 7. Raksaaminen on kyllä stressaavaa aikaa perhe-elämässä, varsinkin jos projekti venyy ja hommat ei mene niin kuin pitäisi. Meidänkin piti aloittaa rakentaminen jo pari vuotta sitten, mutta sopivaa tonttia ei löytynyt. 1,5 kk raksaamisen jälkeen olen erittäin kiitollinen, että projektin aloitus venyi ja lapset ehtivät kasvamaan. Edelleenkin raksa on raskasta,eikä vapaata tai yhteistä aikaa ole, mutta siitä selvitään...joten kuten.

  VastaaPoista
 8. Hmm eikö vastaava mestari puuttunut valutöihin mitenkaan ? Jos aukkoja on lasiterassin seinissa niin on todennäköistä että niitä on muuallakin (samat tunarithan olivat asialla)kantavissa seinissä olevat ovat vaan paremmin piilossa. Miten alkuperäisen urakoitsijan ammattitaito varmistettiin kysyittekö referenssejä ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jani koputteli ulkoseinät ennen sisätöiden alkamista ja ne kuulostivat olevan kunnossa. Muurista löytyi koputtelemalla helposti nuo aukot.

   Kysyimme kyllä useammat referenssit urakoitsijasta ja kuulimme hänestä vain hyvää useammasta kohteesta. Myös Passiivikivitalot suosittelivat urakoitsijaa. Pari vuotta sitten kaikki hoituikin hyvin. Meidän kanssa samaan aikaan viime talvena jäi kesken ainakin kolme muuta kohdetta. Urakoitsijan ongelmat alkoivat ilmeisesti viime syksynä. Ja riippuuhan työn jälki aina myös siitä, että ketkä urakakoitsijan miehistä sattuvat olemaan hommissa.

   Poista
  2. Tyhmempikin urakoitsija ymmartaa tai ainakin hanen pitaisi ymmartaa etta, urakoitsija on se joka nimensa mustaa joten jokaisen nimestaan huolta kantavan urakoitsijan luulisi kiinnittavan huomiota siihen miten heidan tyomaansa etenevat. Esim kovaa pelia raksalla blogi ongelman aiheuttanut taho oli luultavasti "juoppo" rakennusporukka mutta ongelmat profiloituvat Hartman:in reklamaatiokasittelyyn jota ei nahtavasti ole.

   Poista
  3. Luin tästä blogista nuo referenssit, ja tuon rakennusalan "ammattilaisen" työmaalla ei kyllä kaikki mennyt putkeen täällä Pakilassa. Että en tiedä annettiinko "referenssejä" rahaa vastaan.

   Mutta varoitus muille rakennuttajille: kun referenssejä pyydätte, niin kyselkääpä onko suositusten antaja itse rakennus- tai kiinteistöalalla... Kysykää työn laadusta, työntekijöiden asuinmaista, budjetissa ja aikatauluissa pysymisestä.

   Poista