maanantai 28. tammikuuta 2013

Jatkuuko vai eikö jatku?

Eilen kävin urakoitsijan (Janar) kanssa pitkän keskustelun paljonko maksan keskeneräisistä maksueristä, jotta tulisivat jatkamaan töitä. Urakkosopimuksen sakko (200€/pv, max 10k€) tuntuu olevan kynnyskysymys koska jos nyt menneet sakkopäivät vähentää nyt tehdyistä töistä niin urakoitsijalle ei montaa tonnia siirry rahaa.

Alkuperäisessä sopimuksessa on sovittu että kukin maksuerä maksetaan kun kyseisen maksuerän sisältämät työt ovat valmiit. Nyt urakoitsijan ongelma on että useasta maksuerästä on osa osittain valmis mutta ei kokonaan ja siksi urakoitsija ei ole voinut laskuttaa sopimuksen mukaan. Rahat alkavat häneltä loppua ja siksi urakoitsija keskeytti työt 21.1.2013. Ei tunnu haittaavan vaikka sakko juoksee koska sakon saa vähentää vasta urakan loppusummasta.

Urakoitsija suostuu tulemaan takaisin vain jos maksamme tähän asti tehdyistä töistä prosenttiosuudet kustakin erästä. Tämä on tietysti alkuperäisen sopimuksen vastaista mutta mitä muuta voimme tehdä?

Meille tilanne on todella tuskallinen  koska urakoitsija ei suostu jatkamaan töitä jos emme maksa.

Jos maksamme niin onko urakoitsijalla rahaa tehdä lopputyöt saatika maksaa sakot urakan loppuvaiheessa. Melkoinen riski.


16 kommenttia:

  1. Aikamoinen riski todellakin. Itse en maksaisi, koska epäilyttäisi etten koskaan niitä rahoja näe, toisin sanoen pelkäisin että livistäisivät sakkoja maksamatta...

    VastaaPoista
  2. Meidän naapurimme odottavat edelleen urakoitsijaltanne vahingonkorvausta (eivät käyttäneet ko. urakoitsijaa, vaan työmaalla sattui vahinkoja naapurienkin omaisuudelle) ... sangen epäluotettava kaveri kaikenkaikkiaan.

    VastaaPoista
  3. Saatatte päätyä tilanteeseen jossa urakoitsija ottaa rahat ja juoksee. Tässä näkee miten tärkeää on että on luotettavat työmiehet. Paras olisi että työmies on vähintään puoliksi kaveri tai sukulainen tai muu tuttu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On myös sanonta: suku on pahin... Ja itse tiedän tapauksen kun kaverisuhde loppu rakennusprojektiin, teki mm. urakkaan kuulumattomia töitä (silloin kun piti tehdä itse urakkaa) ja yritti laskuttaa niistä, puhumattakaan aivan surkeasta työn jäljestä! Kyllä ne urakoitsijat kannattaa valita referenssien ja SUOSITUKSIEN mukaan. Ja ainahan kaikissa on jotain vikaa, toinen on kallis ja toinen on hidas jne.

      Poista
    2. Rakennusalan "ammattilaisten" referensseihin en kauheasti luottaisi... Osa kehuu nimittäin rahaa vastaan. Eli parhaat referenssit tulee tavis-rakennuttajilta.

      Poista
  4. Minusta on aika selvää että porukka jättää lopusta juuri sen verran tekemättä että sakkoa ei voi periä mistään tai sitten teidän on lopussa vaan nöyrryttävä ja peruttava sakot. Tietenkin hyvä jos homma etenisi, mutta varokaa maksamasta yhtään ylitse sen mitä ovat tehneet, mieluummin vähän vähemmän. Ja varmistakaa että hommat on tehty sovitusti, ettei korjattavaa jää, tuollaista porukkaa ei saa rakennukselle palaamaan enää sen jälkeen kun sieltä kerran lähtevät. Tsemppiä kuitenkin, eiköhän homma tuosta ratkea!

    VastaaPoista
  5. Edellisten kanssa samoilla linjoilla, pitäkää varanne.

    VastaaPoista
  6. vinkkinä rakentamista miettiville. Jos ette tee itse,niin teettäkää hommat tuntitöinä tutuilla "luottomiehillä",niin näitä ongelmia ei ole -ja selviää loppupeleissä halvemmalla. Urakat kuitenkin lasketaan pääsääntöisesti varman toteutuman mukaan ja siihen sitten n.20-30% päälle katetta. Alihinnoiteltu urakka kuitenkin menee lähes satavarmasti pieleen ja sitten alkaa tämä leikki...Valitettavan tuttua

    VastaaPoista
  7. "siksi urakoitsija keskeytti työt 21.1.2013. Ei tunnu haittaavan vaikka sakko juoksee koska sakon saa vähentää vasta urakan loppusummasta"
    Ja entä sitten vaikka tämä urakoitsijaakin hiukan haittaisi, niin onko hänellä aidosti vaihtoehtoja? Eli jos urakoitsija ei pysty maksamaan palkkoja, kaverit varmaan jättää töihin tulematta. Mikä tietysti lisää sopimuksessa olevien sakkojen määrää, mutta nehän on vain yrityksen rasitteena, ja yritys voi aina mennä huppelis. Kukas ne sakot sitten maksaa? Ei varmaan kukaan.

    Tässä kohtaa pitäisi jotenkin alkaa miettiä mikä on helpoin tapa ja vaihe irtautua urakoitsijasta. Pääsettekö ns. "omillenne" jos ette maksa enää euroakaan, vaan joku vakavaraisempi urakoitsija jatkaa tästä eteenpäin? Ja onko ketään edes saatavilla kovin nopealla aikataululla töitä jatkamaan? Hyviläl tekijöillä on aina töitä, parhailla jopa 3 vuodeksi eteenpäin. Kilpailuttaakin pitäisi, koska eipä kait uutta firmaa ihan ilman kilpailutusta yleensä valita?

    Tai sitten talo tehdään valmiiksi tai ainakin niin valmiiksi mitä urakoitsija pystyy sen tekemään. Tässä kohtaa vain tehdystä työstä voi maksaa jos rakentamisen aikaisia vakuuksia ei ole.

    "Urakoitsija suostuu tulemaan takaisin vain jos maksamme tähän asti tehdyistä töistä prosenttiosuudet kustakin erästä."
    Ehkä tämä nippa-nappa mahtuu sen periaatteen alle, että vain tehdystä työstä maksetaan. Tarkkana kuitenkin prosenttiosuuksien kanssa! Urakoitsijat arvioivat ne aina pikkuisen yläkanttiin.

    Mikä mahtaa olla urakoitsijan verovelkatilanne tällä hetkellä? Jos urakoitsija ei pyydettäessä toimita verovelkatodistusta niin se on yleensä merkki jostakin.

    VastaaPoista
  8. Hei,

    tuntematta tämän urakoitsijan toimintatapoja tai urakoitsijaa yleensä ottaen, lakiasioita rakennusalalla hoitelevana suosittelen seuraavaa:

    Jos jostain työvaiheesta on tehty 70 %, maksatte 50%. Eli maksatte osan tehdyistä ja jätätte hiukan puskuria houkuttelemaan urakoitsija tekemään loput työt. Olette kuitenkin saaneet jo vastinetta tuolle "50%:lle" kyseisestä työvaiheesta.

    Yleensä ottaen, vaikka sopimus sanookin, että työt maksettaisiin vasta niiden valmistuttua, on tilaaja mahdollisessa oikeuskäsittelyssä velvollinen korvaamaan jo tehtyjä töitä. Jos näin päätetään, joudutte myös maksamaan todennäköisesti omat ja vastapuolen oikeudenkäyntikulut. Oikeus saattaa siksi päätyä kyseiseen ratkaisuun, koska voidaan katsoa sopimuksen olevan urakoitsijan kannalta liian epäedullinen. Olennaista on myös kumpi osapuoli on sopimuksen laatinut. Jos olette itse sen laatineet, eikä urakoitsija ole merkittäviä muutoksia sopimuksen ehtoihin itse vaatinut/laatinut, sopimus on Teidän laatima. Tämä myös on urakoitsijaa puoltava seikka.

    Eli suosittelen lämpimästi pienentämään kaikkia mahdollisia haittatekijöitä maksamalla osan tehdyistä töistä. Mitä sakkoon tulee, jos urakoitsija ei voi jatkaa ja odotatte sakon täyttymistä täydet 50 pv, eli 20 työpv/kk = 10 vk, tästä voi koitua myös Teille harmittavia kustannuksia ja lisäviivästystä.

    Eli en asetu kummankaan puolelle, vaan surullisia tapauksia paljon nähneenä, suosittelen tarjoamaan sovinnon kättä, jotta saatte tärkeän projektinne päätökseen! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvästä kommentista. Urakoitsijan kanssa on päästy melkein sopimukseen osamaksuista, pitää vielä varmuuden vuoksi pyytää mielipidettä lakimieheltä, jotta tulee hoidettua asia oikein,

      Poista
  9. Moi! Olen seurannut blogianne mielenkiinnolla. Paljon on teille tapahtunut. Meillä on talon suunnitellut sama ark.kuin teillä. Talo myös espoossa. Ei vielä ihan valmis, mutta olemme asuneet siinä pian kaksi vuotta. Olemme tehneet ison osan töistä itse eli kolme vuotta lähes kaikki vapaa-aika on mennyt rakentamisen parissa. Mitä tulee tuohon työmies porukkaan niin melko saamatonta ja erittäin huolimatonta työtä näyttävät tekevän. Itse maksaisin porukan ulos eli ne työt mitä on tehty ja bye bye. Ei tuollaisten kanssa kannata jatkaa. Tulee vaan paha mieli kun ei valmistu ja työn laatu on huonoa.

    VastaaPoista
  10. moi,
    Olen samaa mieltä kuin "Anonyymi29. tammikuuta 2013 10.14".
    Lisäksi kirjallinen reklamaatio, johon vaatimuksena töiden jatkamisen aloittaminen tiettynä päivämääränä. Lisäksi jos ei lähde homma etenemään, niin vihellätte pelin urakoitsijan kanssa poikki ja hommaatte uuden urakoitsijan. Riski menettää rahaa tämän urakoitsijan kanssa vaikuttaa suurelta, joten tuollaisesta kannattaisi muutenkin päästä eroon. Toki aikatauluun voi tulla hieman viivettä urakoitsijan vaihtamisesta, mutta toisaalta mikä sen hinta on, varsinkin kannattaa verrata mahdollisesti aiheutuvaan tappioon tämän hetkisen urakoitsijan kanssa.

    VastaaPoista
  11. Itse en todellakaan maksaisi, vetäisin pelin poikki. Älä enää ota näitä kavereita hommin, jos nyt on ollut näin paljon ongelmia niin niitä tulee sata varmasti myös tulevaisuudessa.

    VastaaPoista
  12. Ihmettelen suuresti, että miten olette näinkin pitkään jaksaneet pitää urakoitsijan? Itse palkkaisin työmiehet tekemään homman loppuun tai rakentaisin loppuun itse. sopimuksen mukaiset sakot perintään, jos urakoitsija on sopimusta rikkonut hän on velvollinen viivästyksistä yms. maksamaan. työmiehiä viimeistelyhommiin löytyy varmasti.

    VastaaPoista
  13. Tämä on varmaan naapurien salajuoni. Kannattaisi ottaa yhteyttä Jesse Venturaan, hän voisi vähän tutkia tätä casea.

    VastaaPoista