tiistai 30. elokuuta 2011

Lämmitysjärjestelmän valinta

Talosta tulee varmaankin eristevaluharkkoinen matalaenergiatalo. Passiivitaloa olen kovasti myös miettinyt mutta enpä tiedä, ehkäpä matalaenergiatalo + maalämpö hoitaa asian.
Matalaenergiatalossa lämmitykseen kuluva energia on korkeintaan 60 kWh/m² vuodessa. Jos bruttoneliöt on ~200m² niin lämmityskulut on vuodessa 60 kWh/m² x 200m² = 12000kWh. Siihen päälle vielä lämmin vesi, mikä lienee meidän perheessä 4000kWh vuodessa => kokonaisuudessaan 16000kWh vuodessa.
Maalämmöllä tuon saa kolmannekseen eli 5333kWh vuodessa.
Hinnaltaan investointi maalämpöön tulee olemaan alle 20'000 euroa, sisältää lattialämmityksen (n.3500 euroa).

Passiivitalossa lämmityskulut on kolmanneksen matalaenergiatalosta muttä lämpimän veden lämmitys sama => 4000kWh+4000kWh=8000kWh. Tuon voisi hoitaa suoralla sähköllä tai ilmavesilämpöpumpulla. Jälkimmäisellä vuosihyötysuhde lienee 2, joten lopputulos on alle 4000kWh vuodessa. Säästöä siis jonkun sata euroa vuodessa. Investointikulut aikalailla pienemmät, n. 10'000 + 3500 = 13500 euroa. Ero maalämpöön n. 6500 euroa, saako passiivitalon tuolla erotuksella, n. 1,5% rakennuskustannuksista? Veikkaan että ei saa.

maanantai 22. elokuuta 2011

Odottelua

Odotellaan neljättä viikkoa kuumeisesti pohjapiirustusten saamista arkkitehdiltä. Ei voida lähteä kivitalofirmoja kilpailuttamaan ennen piirustuksia ja samoin suunnittelijat ja vastaavat kaipaavat kuvia, ennen kuin lupautuvat hommiin. Eipä auta kuin odottaa ja toivoa, että pian saataisiin kuvat.

Tontin lopullinen lohkominen pitäisi valmistua ihan tässä parin viikon sisään.

perjantai 19. elokuuta 2011

Tontti




Aloimme katsella tontteja puolitosissamme varmaan jo pari vuotta sitten. Kiertelimme asuinaluettamme ja mietimme, missä olisi hyviä tontteja vapautumassa. Varsinaisesti vapaita tontteja täälläpäin Espoota ei ole, mutta isoja vanhoja pihoja, joista ajattelimme jonain päivänä lohkaistavan maata myyntiin. Meillä oli kolme paikkaa, joihin ajattelimme laittaa postilaatikkoon kyselyä, mikäli heitä kiinnostaisi myydä osa tontistaan. Meidän ei kuitenkaan tarvinnut tehdä sitä, sillä ensimmäinen noista tonteista tuli myyntiin ennen joulua. Teimme tontista tarjouksenkin, mutta kauppa ei vaan millään toteutunut. Sitten tuli myyntiin tämä meidän tonttimme. Aluksi emme olleet siitä kiinnostuneita, sillä talvella tontille ei edes kunnolla päässyt, eikä se houkutellut. Kevään tullen kävimme tonttia katsomassa hetken mielijohteesta ja se olikin huikea: korkea rinnetontti omassa rauhassaan rakennuskieltoalueen reunassa. Teimme tarjouksen ja nimellisen korotuksen jälkeen tarjous hyväksyttiin huhtikuun puolivälissä.

Tontti on kooltaan 931m2 ja se on itään viettävä jyrkkä rinne. Käyttöpiha tulee jäämään ylärinteeseen eli länteen, josta alkaa rakennuskieltoalue. Tontilla on vanhaa kasvillisuutta mm. omenapuu, kirsikkapuu ja liljoja. Meidän tonttimme on nk. kirvesvarsitontti ja se on edessämme olevan purkukuntoisen talon entinen ”puutarha”



maanantai 15. elokuuta 2011

Pohjapiirustuksen vaiheita

Olohuoneen seinää on koristanut huhtikuusta asti kymmeniä erilaisia pohjapiirustusversioita, joita olemme itse piirtäneet joko ihan päästämme tai jonkin olemassa olevan pohjan perusteella. Eri talofirmojen kirjoja on selattu tuntikaupalla. Nuo talokirjat meiltä löytyi jo kotoa, sillä ollaan jo jonkin aikaa haaveiltu oman talon rakentamisesta. Suunnitelmat menivät kyllä ihan uusiksi, sillä ostamamme tontti on jyrkkää rinnettä ja me tietenkin olimme ajatelleet ihan muuta kuin rinnetaloa. Toisaalta tuon rinteen asettamat rajoitukset meidän tapauksessamme on varmasti ihan positiivistakin, sillä nytkin pohjan pohtimiseen meni sellaiset 4 kuukautta. Entä jos olisi ollut vielä enemmän valinnanvaraa?

Olemme myös käyneet katsomassa sekä myytäviä että rakenteilla olevia rinnetaloja, jotta olisi helpompi mieltää, miltä pohjat oikeasti näyttävät ja kuinka ne toimivat. Ajoimme eräänkin kerran lähes Kouvolaan asti katsomaan lupaavaa pohjaa. Olisimme varmaan päätyneet erilaiseen pohjaan, mikäli päätös olisi tehty ilman noita käyntejä. Ne ovatkin olleet iso apu suunnittelussa. Heinäkuun puolivälissä pohdintamme oli siinä vaiheessa, että olimme valmiit palkkaamaan arkkitehdin, Minna Savolaisen. Hän on suunnitellut myös viereiselle tontille rakennettavan paritalon ja sitä kautta tutustuimme häneen. Annoimme Minnalle piiitkän listan toiveitamme ja niiden perusteella hän piirsi meille ehdotuksensa. Pohjassa oli paljon hyvää, mutta päädyimme kuitenkin toteamaan, että tuossa Kouvolan lähellä käymässämme talossa oli meidän tarpeisiimme sitten kuitenkin se toimivin yläkerta ja sitä lähdettiin työstämään. Minnan piirtämä alakerta oli erittäin paljon meidän mieleen, mutta siihen täytyy tehdä joitakin muutoksia, jotta se sopisi yläkerran kanssa. Odottelemme parhaillaan uusinta pohjapiirustusta valmistuvaksi tällä tai ensi viikolla. Jännittävää!

Tontti

Tontti valittu ja lohkottu, arkkitehti ja pääsuunnittelija valittu (Minna Savolainen), pohjatutkimus tehty. Pohjakuvien toista versiota odotellessa ja muita suunnittelijoita pitäisi kohta valita.

Alkumetreillä

Tässä sitä nyt ollaan, rakennusprojektin alkumetreillä. Huhtikuun puolivälissä tarjouksemme tontista meni läpi ja siitä asti on yritetty ottaa selvää rakennuttamisesta. Aloitettiin pohjapiirustuksen suunnittelulla ja sitä varten selattiin kymmeniä talokirjoja ja surffailtiin yhdellä jos toisella nettisivulla. Olen lukenut paljon rakennusblogeja ja yrittänyt ottaa opikseni toisten kokemuksista.

Internetin ihmeellisessä maailmassa on tullut muutenkin vietettyä aikaa projektin tiimoilta. Olemme yrittäneet selvitellä sopivaa vastaavaa mestaria ja muita ammattilaisia. Vaikealta tuntuu löytää varmasti luotettavat henkilöt. Olisi helpompaa, jos olisi valmiiksi jotain kontakteja.

Tähän mennessä on siis tapahtunut seuraavaa:

- tontin ostaminen
- tontti rekisteriin ja lohkomisen valmistelu
- arkkitehdin palkkaaminen
- pohjapiirustuksen päättäminen
- pohjatutkimus

Seuraavaksi pitäisi aloittaa kivitalofirmojen kilpailuttaminen. Ihanteellisinta olisi saada samasta paikasta koko urakka, mutta kaikkien firmojen kautta se ei ole mahdollista. Tarkoitus olisi, että itse osallistumme lähinnä pieniin sisätöihin, kuten seinien maalaaminen ja listojen laitto. Siispä tarvitsisimme rakennusprojektiimme luotettavan urakoitsijan.

Mutta tästä alkaa meidän taipaleemme rakennusblogien ihmeellisessä maailmassa.